Eduskunnan ulkopuoliset puolueet valtakunnallisessa mediassa vuosien 1999 ja 2019 eduskuntavaalien alla - Autio, Juha (My University, 2021)
Tämä tutkimus käsittelee eduskunnan ulkopuolisten puolueiden mediahuomiota valtakunnallisessa mediassa kuukauden ajalta ennen vuosien 1999 ja 2019 eduskuntavaaleja. Edellisen kerran eduskunnan ulkopuolinen puolue on noussut eduskuntaan vaalien kautta vuonna 1995. Eduskunnan ulkopuolisten puolueiden kohtaamia haasteita ovat esimerkiksi rahoitusongelmat ja vaikeus saada tuotua omaa agendaa esiin valtakunnallisesti. Tutkimuksessa selvitetään, millaista valtakunnallista mediahuomiota eduskunnan ulkopuoliset puolueet saivat vaalien alla ja millä tavalla puolueiden käsittely on muuttunut kahdenkymmenen vuoden aikana. Tutkimuksen metodina on aineistolähtöinen sisällönanalyysi ja primääriaineiston muodostavat valtakunnalliset televisio- ja sanomalehtilähteet Yleisradio, Helsingin Sanomat, Ilta-Sanomat ja Iltalehti. Yleisradion TV1-kanavalta aineistoon on valittu kello 20.30 tv-uutiset sekä vaalikeskustelut, joissa eduskunnan ulkopuolisen puolueen edustaja on ollut edustettuna. Sanomalehtien paperiversioiden lisäksi tutkimuksessa tutkittiin sanomalehtien ja Yle Uutisten verkkosivut vuodelta 2019. Aineistoon valitut mediat valittiin niiden valtakunnallisen levinneisyyden ja kokonaistavoittavuuden perusteella vuosina 1999 ja 2019. Aineiston perusteella puolueet saavat eniten julkisuutta poliittiselle agendalleen Yleisradion ja Helsingin Sanomien kautta, kun taas iltapäivälehtien uutisaiheissa painottui rikollisuus. Internetin yleistymisestä ja uutisjulkaisun sinne painottumisesta huolimatta sanomalehdet uutisoivat vuonna 2019 eduskunnan ulkopuolisten puolueiden poliittisista tavoitteista vähemmän kuin vuonna 1999. Vuonna 1999 median asenne eduskunnan ulkopuolisia puolueita kohtaan oli pilkallinen ja vähättelevä. Puolueiden poliittisten ohjelmien sisältöä ja puolueiden olemassaoloa kyseenalaistettiin.
Keywords: uutisointi, journalismi, sanomalehdet, eduskuntavaalit, vaalikampanjat, puolueet, sisällönanalyysi, vaaliohjelmat (televisio-ohjelmat)