Haluukko nää revanssin? : Tutkielma eri kielimuotojen esiintymisestä Prätkähiiret-animaatiosarjassa - Alamehtä, Laura (My University, 2024)
Tarkastelen tässä kandidaatintutkielmassa erilaisten kielimuotojen käyttöä Prätkähiiret-animaatiosarjassa. Kyseinen sarja on suunnattu lapsille ja nuorille, ja sitä esitettiin Suomessa MTV3-kanavalla vuosina 1994–1996 sekä uusintana vuosina 2007–2008. Aineistonani on kolme Prätkähiiret-sarjan jaksoa. Olen kerännyt aineistoni kvalitatiivisesti valitsemalla kaikkien julkaistujen jaksojen joukosta ne jaksot, joissa kiinnostavia murrepiirteitä ja kielimuotoja esiintyy erityisen paljon. Tavoitteenani on selvittää, millaisia kielimuotoja, kuten murteita ja murrevariantteja, sarjassa käytetään, minkälaiset hahmot käyttävät niitä, millainen kuva kielimuodoista ja niiden puhujista annetaan, sekä miten nämä mielikuvat luodaan. Tutkielmani kuuluu kansanlingvistiikan alaan, joka pohjautuu Dennis R. Prestonin tekemiin tutkimuksiin (ks. esim. 1982). Tärkeänä vertailupohjana käytän prestiisin käsitettä, jonka kautta peilaan ilmenneet havainnot. En käyttänyt analyysissani tai aineiston keruussa mitään tunnettua menetelmää tai metodia, vaan valitsin analysoitavat repliikit kvalitatiivisesti, jäsentelin ne Microsoft Access -ohjelmassa taulukoksi ja merkitsin jokaisesta piirteestä seuraavat seikat: esiintyvän piirteen tyyppi, onko kyseessä äänne-/muotorakenne/sanastoperäinen variantti, esiintyvän piirteen stereotyyppisyys, puhetilanne, jossa piirre esiintyy, puhuvan hahmon nimi sekä mahdollisesti muita huomioita. Tämän jälkeen valitsin kiinnostavimmat repliikit, jotka litteroin tekstiaineistoksi ja analysoin niistä löytyvät piirteet. Aineistossa oli mielestäni nähtävillä selkeä jako prestiisimuotoja käyttävien päähenkilöiden ja muita kielimuotoja käyttävien sivuhahmojen välillä. Luokittelin prestiisimuodoiksi kirjakielen sekä Stadin slangin ja yleispuhekielen yhdistelmän. Ulkopuolelle jäivät muut murteelliset kielimuodot, jotka yhdistelivät esimerkiksi savolais- ja hämäläismurteiden piirteitä.
Keywords: kansanlingvistiikka (kansandialektologia), murteet, kieliasenteet, prestiisi, stigma