Virtsarakkosyövän avohoito lisääntyi ja kustannusten kasvu tasoittui - Sairanen Jukka; Ruohola Johanna; Jonkka Susanna; Teittinen Kaisa; Leskelä Riikka-Leena; Niskanen Severi; Isomeri Outi (Suomen lääkäriliitto, 2025)
Lähtökohdat Tarkastelemme virtsarakkosyövän vuosittaisia diagnoosi- ja toimenpidemääriä sekä levinnyttä tautia sairastavien elossaoloa. Selvitämme myös potilaiden palvelunkäytön kustannuksia ja Kelan maksamia korvauksia.
Menetelmät Tämä retrospektiivinen tutkimus pohjautuu kansallisiin rekistereihin. Aineisto koostuu suomalaisista virtsarakkosyöpäpotilaista vuosilta 2011–2019. Heidät luokiteltiin kolmeen ryhmään: pinnallinen, paikallisesti edennyt ja levinnyt tauti.
Tulokset Avohoitokäyntien määrä erikoissairaanhoidossa lisääntyi. Palvelujen käytön kokonaiskustannukset vuonna 2019 olivat 17 % suuremmat kuin vuonna 2011. Hoidon kustannukset kasvoivat vuosina 2015–2018 vain 2 %, vaikka hoidossa olevien määrä kasvoi samaan aikaan noin 10 %. Keskimääräinen kustannus potilasta kohden pieneni pinnallista ja paikallisesti edennyttä syöpää sairastavilla potilailla, mutta kasvoi levinnyttä syöpää sairastavilla.
Päätelmät Rakkosyöpäpotilaiden hoito noudattaa yleistä suuntausta, eli avohoito on lisääntynyt merkittävästi. Resurssien käyttöä, kustannuksia ja hoidon vaikutuksia tulee seurata, jotta voidaan valita vaikuttava hoito.