Kehittäjien vaihtamisen negatiivinen vaikutus ohjelmistokehitykseen - Vuorinen, Antti (My University, 2022)
Ohjelmistokehitys ja tietotekniikka on ollut osa ihmisten elämään, jo kauan. Tämän myötä on tehty ohjelmia, joiden elinikä on pitkä, ja ohjelmistokehittäjät ovat ehtinyt vaihtumaan kehityksen elinkaaren aikana useampaan otteeseen. Ohjelmistokehittäjien vaihtuessa tapahtuu kehityksen luovutus. Yleinen tapahtuma, jonka useimmat ohjelmistokehitysprosessit tulevat kokemaan. Aihe on hyvin vähän tutkittu. Käyn läpi mahdollisia tekniikoita, jotka voivat auttaa ohjelmistokehityksen luovutuksessa. Tutkin aikaisempia tutkimuksia, joissa on käsitelty ohjelmistokehityksen luovutusta. Määrittelen samalla mitä negatiivisia vaikutuksia huonolla luovutuksella voi olla. Tutkin yli 10 vuotta vanhaa ohjelmisto ja sen elinkaaressa tapahtunutta luovutusta. Arvioin mitä huonoja vaikutuksia ohjelmistokehityksellä voi olla ohjelmistokehitykselle, kuten kehityksen hidastuminen ja tekninen velka. Tutkin järjestelmää käymällä läpi Git sovelluksen Git kommitteja, jotka pystyvät kertomaan menneisyydessä tapahtuneista muutoksista ohjelmaan. Teknisen velan mahdolliseen muutokseen järjestelmässä käytän Sonarquben staattista koodin analysointia arvioimaan, kuinka paljon tekninen velka tulee kasvamaan uuden kehittäjän aloittaessa. Tulosten keräämisen jälkeen pohdin niiden perusteella mahdollisia ongelmia, jotka voivat vääristää tulosta. Arvioin myös mahdollisia syitä, jotka ovat voineet aiheuttaa negatiivisia vaikutuksia ohjelmistokehityksen luovutuksessa. Viimeisenä ehdotan uusia tutkimuksia, jotka ovat isommassa skaalassa, kuin yhteen ohjelmistokehitysprojektiin ja tutkimusta ohjelmistokehitys projektiin, jossa luovutus on onnistunut paremmin.
Keywords: ohjelmistokehitys, tietotekniikka, Git, ohjelmiston luovutus, Vincit, Fonecta, Kotisivukone