Logistiikkapalveluiden tehokkuus, seurattavuus ja kustannusvaikutukset - Nousiainen, Elias (My University, 2021)
Tämän tutkielman viitekehys muodostuu logistiikkapalveluiden suorituskyvystä ja sen kehittämisestä. Suorituskyvyn keskeisiä ulottuvuuksia ovat tehokkuus, seurattavuus ja kustannusvaikutukset. Logistiikassa suorituskyky perustuu logistiikkapalveluiden hallintaan ja suoriutumiseen. Logistiikkapalvelut rakentuvat toiminnoista, kuten varastoinnista sekä kuljetusten järjestämisestä ja välittämisestä. Tutkielman logistiikan suorituskykyyn ja logistiikkapalveluihin liittyvä tarkastelu- ja kehitystyö tehdään toimeksiantona meriteollisuuden kokonaistoimittaja Yritys X:lle. Tavoitteena on tunnistaa toimeksiantajan logistiikan toimintoihin vaikuttavia tekijöitä ja ilmiöitä sekä syitä näiden taustalla. Tutkielmassa käsitellään toimeksiantajan materiaalivirtoja – tutkimusta ohjaava ajatus on selvittää omiin logistiikkapalveluihin investoimisen ja ulkoistamisen välinen suhde. Tutkimusaihe on merkittävä käytännön näkökulmasta aiheen konkreettisuuden ja käytännönläheisyyden ansiosta. Tarkasteltaessa logistiikan suorituskykyä on tärkeää tuntea organisaation logistiikkatoimintojen nykytila, joka tässä tutkielmassa selvitetään kvantitatiivisen tutkimuksen perustaksi. Varsinaisessa tutkimusvaiheessa käytetään logistiikan suorituskykyä kuvaavia tehokkuuden ja seurattavuuden mittareita. Aineistona mittareille käytetään toimeksiantajan toiminnanohjausjärjestelmästä saatavaa dataa. Mittareilla laskettujen indikaattorien perusteella analysoidaan toimeksiantajan logistiikkatoimintojen kokonaisuutta ja esitellään logistiikan suorituskykyä parantavia kehitystoimenpiteitä. Tutkimuksen perusteella logistiikan suorituskykyyn olennaisesti vaikuttavat tekijät ovat materiaalihallinnon tilaus-toimitusketjut sekä niihin liittyvät prosessit, mitkä mahdollistavat varsinaiset logistiikkatoiminnot. Logistiikka voi olla kokonaisuutena tehotonta, vaikka yksittäiset logistiikkatoiminnot toimisivatkin operatiivisesti tehokkaasti. Tämä johtuu siitä, että toimiakseen logistiikkajärjestelmä tarvitsee taustalleen myös suorituskykyisen tilaus-toimitusketjun. Logistiikan suorituskyvyn kehitystoimenpiteissä tulee keskittyä erityisesti sisäisiin materiaalihallinnan prosesseihin, mikäli logistiikasta halutaan rakentaa kustannustehokas kokonaisuus. Logistiikkatoimintojen ulkoistamisen yksityiskohtainen tarkastelu tulee tehdä vasta tämän jälkeen: toimeksiantajan logistiikan ongelmat eivät suoraan johdu operatiivisista logistiikkatoiminnoista, vaan tehottomista tilaus-toimitusketjuista ja niistä aiheutuvista strategisen tason haasteista.
Keywords: logistiikkapalvelut, materiaalihallinta, laivanrakennus, ulkoistaminen