"Epäilys ylitti uskon" : Maailmankatsomuksen muuttuminen helluntailaisuudesta poiskääntyneillä - Viljanen, Pipsa (My University, 2023)
Tämä pro gradu -tutkielma käsittelee helluntailaisuudesta poiskääntyneiden maailmankatsomuksen muutosta. Tarkastelen aihetta neljän helluntailaisuudesta poiskääntyneen henkilön haastatteluista koostuvan tutkimusaineiston pohjalta. Haastattelut toteutettiin puolistrukturoitujen teemahaastattelujen menetelmällä, joissa käytettyinä teemoina olivat entisen maailmankatsomuksen muodostuminen, irtautuminen, välitila ja uuden maailmankatsomuksen vakiintuminen. Haastattelut toteutettiin joko kasvotusten tai etäyhteyksien välityksellä helmi–maaliskuussa 2023. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys rakentuu Helen Rose Ebaughin poiskääntymisen mallin sekä Ilkka Niiniluodon maailmankatsomusteorioiden varaan. Analysoin aineiston teoriaohjaavasti kyseisten teorioiden valossa, hyödyntäen Ebaughin mallia poiskääntymisen prosessin ajalliseen rajaamiseen sekä sen eri vaiheiden erityispiirteiden tunnistamiseen suhteessa maailmankatsomuksessa tapahtuviin muutoksiin. Hyödynnän Niiniluodon teoriaa analyysissä tunnistamaan maailmankatsomusta tai tarkemmin sen osia koskevia viitteitä haastatteluaineistosta. Poiskääntyminen käsitetään tutkimuksessani maailmankatsomuksen muutoksen kontekstina sekä aikaa rajaavana tekijänä. Ymmärrän poiskääntymisen ja maailmankatsomuksen suhteen dynaamiseksi siinä merkityksessä, että poiskääntyminen muuttaa maailmankatsomusta, jossa tapahtuneet muutokset puolestaan vaikuttavat edistävästi poiskääntymisprosessin etenemiseen. Maailmankatsomuksen muuttuminen poiskääntymisprosessin yhteydessä on merkittävästi yksilön identiteettiä sekä todellisuudenkuvaa muuttava tapahtumasarja. Analyysini mukaan maailmankatsomuksen osista tietoteoriassa tapahtuneet muutokset toimivat perustana maailmankuvassa tapahtuneille muutoksille, jota puolestaan toimivat perustana arvoteorian muuttumiselle. Helluntailaisuudesta poiskääntymisen yhteydessä yksilön maailmankatsomus muuttuu jumallähtöisestä ihmislähtöiseksi, koskien kaikkia maailmankatsomuksen osia. Poiskääntymisprosessin aikana tietoteoriat muuttuvat jumaluskosta sekä helluntaiseurakunnan johtohahmojen auktoriteettiaseman korostamisesta tieteellistä tietoa ja logiikkaa korostaviksi. Maailmankuvassa tapahtuneet muutokset seurasivat tietoteoriassa tapahtuneita muutoksia, ja persoonallinen luojajumala maailmaa ja sen lainalaisuuksia selittävänä tekijänä korvautui logiikalla sekä tieteeseen perustuvilla käsityksillä maailmasta ja sen kalustosta. Arvoteoriassa tapahtuneet muutokset ovat jaettavissa itse arvoissa tapahtuneisiin muutoksiin sekä arvojen perustoissa tapahtuneisiin muutoksiin.
Keywords: helluntailaisuus, poiskääntyminen, maailmankatsomus, maailmankuva, tietoteoria, arvoteoria, uskontotiede