Hammasfantomit radiologian opetuksessa ja tutkimuksessa - Sigfrids, Tiia (My University, 2025)
Röntgenkuvantaminen on keskeinen menetelmä suun sairauksien diagnosoinnissa. Hammasfantomeja eli -harjoitusmalleja käytetään radiologian opetuksessa ja tutkimuksessa, sillä röntgensäteilyä ei ole indikoitu käyttää opetustilanteissa ihmisiin. Tämän takia kuvantamisen harjoittelu fantomeilla on välttämätöntä ja fantomeja on oltava erilaisia eri kuvantamismenetelmien ja laitteiden käytön opetukseen. Kuvattavasta fantomista täytyy löytyä ne elementit, jotka tekevät fantomista realistisen eli ihmismäisen. Mahdollisimman realistisen fantomin rakentaminen ei kuitenkaan ole helppoa muun muassa materiaalien saatavuusongelmien takia. Markkinoilla on tarjolla erilaisia fantomeja eri kuvantamistarkoituksiin, mutta nämä ovat hinnaltaan melko kalliita eivätkä ole yleensä muutettavissa eri kuvantamismenetelmiin tai tutkimuskäyttöön. Tämän työn tarkoituksena on selvittää, millaisilla materiaaleilla saadaan opetus- ja tutkimuskäyttöön (intraoraalilaite, PTG-laite, KKTT-laite) hyvä ja kustannustehokas fantom rakennettua. Opinnäytetyössä tehtiin kirjallisuuskatsaus eri kuvantamismenetelmissä käytetyistä hammasfantomeista. Lisäksi valmistettiin neljä erilaista yksilöllistä hammasfantomia prekliinisen vaiheen hammaslääketieteen opiskelijoiden intraoraalikuvausharjoituksiin osaksi suuradiologian opetusta Turun yliopistossa. Fantomeissa käytetyt poistetut hampaat tekivät siitä realistisen, joten fantomeista otetuista röntgenkuvista pystyy hyvin havainnoimaan hampaiden anatomiaa ja patologiaa. Kustannuksiltaan kyseisten fantomien valmistaminen oli edullista ja valmistusprosessi yksinkertainen. Hammasfantomien avulla intraoraalikuvausharjoituksiin saatiin teknisen suorittamisen lisäksi kuvantulkintaa, mikä oli opiskelijoiden mielestä opettavaista.
Keywords: fantom, intraoraalikuva, suuradiologia