Hiiren kivesten kehitykseen ja hedelmällisyyteen vaikuttavat geneettiset ja hormonaaliset tekijät - Simonen, Sakke (My University, 2024)
Hiiren kivesten kehitys on moniosainen, monimutkainen prosessi, jota säätelevät useat proteiinit, sekä parakriiniset ja endokriiniset hormonit. Hedelmöitystä nopeasti seuraten alkion sukupuoli määräytyy tarkan geneettisen säätelyn seurauksena. Tästä seuraa kivesten eri solujen erilaistuminen ja järjestäytyminen kehittyvissä kiveksissä. Läpi kehityksen, kivesten solujen erilaistumista, kasvua ja toimintaa säätelevät ympäröivän kudoksen tuottamat tekijät, sekä umpirauhasten erittämät hormonit, joiden kautta hypotalamus säätelee kivesten toimintaa ja kehitystä. Useiden tekijöiden vaikutus riippuu siitä, milloin niitä tuotetaan ja tätä säädellään tarkasti. Koiraan lisääntymiskyvyn määrää onnistunut kivesten kehitys, joka takaa tehokkaan siittiöntuotannon. Useista kivesten kehityksen säätelijöistä on tehty syventäviä katsauksia, ja tämä katsaus pyrkii kokoamaan yleisen kuvan siitä, miten nämä tekijät vaikuttavat kivesten kehitykseen ja koiraan hedelmällisyyteen syventymättä yksittäiseen tekijään. Katsaus kiinnittää erityistä huomiota gonadotropiinien ja androgeenien vaikutukseen kivesten kehityksessä, sekä kertoo Leydigin solujen, Sertolin solujen ja sukusolujen vuorovaikutuksesta keskenään. Katsaus nostaa esille vaihtoehtoisia teorioita kivesten kehityksessä ja keskittyy niistä involuutioteoriaan.
Keywords: sukupuolen määräytyminen, solujen erilaistuminen, solujen proliferaatio, hedelmällisyys, gonadotropiinit, androgeenit