Tulevaisuuden metsäyrittäjyys - Juha Kaskinen; Riikka Saarimaa (Hämeen ammattikorkeakoulu, 2022)
Osana Uudistuva metsäyrittäjä -hanketta on toteutettu pienimuotoinen tulevaisuusprosessi metsäalan ja metsäyrittäjyyden mahdollisista tulevaisuuksista ja pohdittu myös ei-toivottavaa tulevaisuutta. Prosessi on toteutettu kahdessa tulevaisuustyöpajassa keväällä 2017 ja 2018.
Uudistuva metsäyrittäjä -hankkeessa keskityttiin 2020-luvun metsäyrittäjyydenmahdollisuuksiin ja haasteisiin. Ilmastonmuutos ja muut ympäristömuutoksetjäivät tarkastelussa taka-alalle, vaikka niiden olemassaolo tunnistettiinkin. Joka tapauksessa pitkällä aikavälillä ilmastonmuutos tullee aiheuttamaan merkittäviä muutoksia Suomen metsissä ja metsille. Nämä muutokset eivät valitettavasti ole pelkästään positiivisia tämän päivän näkökulmasta tarkasteltuna. Puusto ja kasvilajit sekä eliöstö muuttuvat, vaikkakin hitaasti. Uhkakuvina ovat uudet tuholaislajit ja kasvitaudit. Lisääntyvät sään ääri-ilmiöt, kuten myrskyt, lisääntyvä sadanta ja pidemmät kuivat kaudet tuovat mukanaan haasteita metsätalouden harjoittamiselle ja muulle metsän käytölle. Valitettavasti joudumme jatkossa pohtimaan näitäkin tekijöitä.
Uudistumisen eväitä metsäyrittäjälle