Turun kaupunginvaltuusto muutoksessa : Kassakaappisopimuksia ja avointa kabinettipolitiikkaa - Laine, Samuli (My University, 2020)
Tutkielmassa käsitellään Turun kaupunginvaltuuston toimintakulttuuria valtuutettujen näkökulmasta vuodesta 2000 vuoteen 2019. Tutkimuksen tarkoitus oli myös kartoittaa vähäisesti tutkittua kunnallispolitiikan kenttää ja kerätä lähdemateriaalia kohdekaupungin päätöksentekotavoista. Tutkimus perustuu pääosin haastatteluihin, joihin osallistui noin 40 kaupunginvaltuutettua. Tutkimustulokset avasivat näkökulman murroksessa olevaan päätöksentekokoneistoon: päätöksenteon ajateltiin kehittyneen avoimempaan suuntaan, mutta toisaalta haastattelujen ajankohtana toimintatavoissa nähtiin paljon ongelmia. Tutkielmassa tarkastellaan lähemmin sopimiskulttuuria, valtuustoryhmien toimintaa sekä vuoden 2017 kaupunginjohtajan valintaa. Kaupunginvaltuustossa olevien puolueiden paikkamäärät olivat tutkimusjaksolla muuttuneet, ja muutosten seuraukset olivat niiden lukuarvoja suuremmat. Turun kunnallispolitiikka on valtakunnallisesti huonossa maineessa, ja tutkimuksessa havaittiin myös mahdollisia syitä tähän. Valtaosa tunnistetuista haasteista liittyi kuitenkin poliittiseen asetelmaan, eikä luottamushenkilöiden toimintaan. Kunnallispolitiikassa tapahtuu paljon epämuodollista vaikuttamista, jota ei aikaisemmin ole tutkittu. Tutkimus käsittelee valtuutettujen näkökulmia lähihistoriallisessa kontekstissa avaten ikkunan suomalaisen kuntademokratian toimintaan ja Turun lähihistoriaan.

This study focuses on the municipal decision making in the city of Turku. For the purpose of the study around 40 local politicians and public servants were interviewed, all of which had held positions with the city of Turku within the time span: 2000-2019. The study examines local politics through three perspectives: The evolution of the political situation and inter-party negotiating practices during the years 2000-2019. The perspective of the council member on the decision making practices. And finally, a case study of the election of municipal manager in the year 2017. This master's thesis aims to find out how the day to day politics in Turku plays out, whether it has changed during the research period and what kind of challenges and strengths can be seen in the practices of different time periods and political parties.
Keywords: kaupunginvaltuustot, kunnanvaltuustot, kunnallispolitiikka, kunnallishallinto, paikallishallinto, Turku, paikallishistoria, paikallishistoriat