Tapahtumateollisuuden toimialatutkimus 2020 - osa 1 - Milla Wiren; Thomas Westerholm; Annika Liikamaa (Tapahtumateollisuus ry, 2022)
Kun perustettavan Tapahtumateollisuus ry:n aktiivit lähestyivät meitä pyynnöllä tuottaa toimialakatsaus, totesimme oitis, että tehtävä on mielenkiintoinen. Tapahtumateollisuutta ei nimittäin ole – toimialana. Ei ole valmista TOLluokitusta, jonka pohjalta voisimme näppärästi kaivella yritystietokantoja, ei listausta alan yrityksistä, eikä edes valmista määritelmää siitä, mitä tapahtumateollisuus on. Samanaikaisesti oli kuitenkin päivänselvää, että tapahtumien järjestäminen on merkittävää liiketoimintaa, jolla on runsaasti taloudellisia ja työllistäviä vaikutuksia. Yhtä ilmeinen oli myös koronapandemian tyrmäävä vaikutus alan toimijoihin – tapahtumien kieltäminen vei kertaiskulla elinkeinon valtavalta määrältä ihmisiä ja yrityksiä. Mutta miten tehdä koronakriisin koko toimialaa koskeva vaikutus näkyväksi, kun koko toimiala on koostaan huolimatta sen ulkopuolella liki tuntematon? Alan kartoittaminen vaatii sekä välitöntä liikkeellelähtöä että aikaa vievää selvitystä, joten päätimme jakaa ison kokonaisuuden kahteen osaan. Tämä raportti on ensimmäinen kahdesta vuonna 2020 ilmestyvästä tapahtumateollisuuden toimialaraportista, ja se keskittyy kokonaiskuvan luomiseen.