Milleniaalien sosiaalisen vaikuttamisen taidot etäjohtamisessa - Härkälä, Jutta (My University, 2024)
Etätyö on nykypäivänä yhä yleisempää ja moni organisaatio jatkoi etätyöskentelyä covid-pandemian jälkeenkin. Etätyön johtaminen on uusi johtamismuoto, joka haastaa johtajat uudenlaisiin toimintatapoihin. Etäjohtaminen vaatii hyviä sosiaalisia taitoja, joita voi hyödyntää erilaisissa teknologiavälitteisissä vuorovaikutustilanteissa. Y-sukupolven edustajat eli milleniaalit ovat lähivuosina suurin ikäryhmä työelämässä. Milleniaalit osaavat käyttää teknologiaa työssään ja pystyvät hyödyntämään työnantajan tarjoamat digitaaliset kanavat työn tekemiseen, mutta heidän johtamistaitojaan etäjohtajina ei ole vielä tutkittu kovin paljoa. Tämän tutkielman tarkoituksena on tarkastella etäjohtamista ja sosiaalisten taitojen käyttöä milleniaalijohtajien näkökulmasta. Milleniaalijohtajilla tarkoitetaan tässä yhteydessä vuosien 1980–2000 välillä syntyneitä henkilöitä, jotka toimivat työssään esihenkilöinä ja heillä on alaisia johdettavanaan. Tutkielman tutkimuskysymykset ovat: 1. Mitä milleniaalijohtajat pitävät etäjohtamisessa olennaisena sosiaalisten taitojen näkökulmasta? 2. Millaiseksi milleniaalijohtajat kokevat sosiaaliset taitonsa? Näiden tutkimuskysymysten avulla tutkitaan milleniaalijohtajien etäjohtamista ja sitä, miten he käyttävät sosiaalisia taitojaan johtaessaan digitaalisten kanavien kautta. Tutkimuskysymysten lisäksi aihetta tarkastellaan alakysymyksen avulla: Millaisia haasteita ja onnistumisia milleniaalijohtajat ovat kokeneet? Tutkielman empiirinen osuus toteutettiin haastattelemalla seitsemää milleniaalijohtajaa, jotka toimivat esihenkilöinä ja heidän työhönsä kuuluu etäjohtaminen. Haastattelut toteutettiin puolistrukturoituna eli teemahaastatteluina, jonka aikana johtajat pystyivät havainnollisesti ja monipuolisesti kertomaan omasta työstään sekä kokemuksistaan. Tutkielman tuloksista havaittiin milleniaalijohtajien pystyvän olemaan läsnä digitaalisten kanavien kautta ja hoitamaan johtajalle kuuluvia vuorovaikutustilanteita aktiivisesti ja nopeasti. Milleniaalijohtajien havaittiin korostavan luottamuksen, läsnäolon, avoimuuden, arvostuksen, yhteisten pelisääntöjen ja osallistamisen merkitystä etätyötilanteissa. Sosiaalisten taitojen käyttö ilmenee milleniaalijohtajilla jokapäiväisissä vuorovaikutustilanteissa. Vuorovaikutustilanteita on erilaisia ja ne vaativat milleniaalijohtajilta hyvää tunneälyä ja empatiaa osata reagoida tilanteen mukaisesti.
Keywords: etäjohtaminen, milleniaalijohtaja, sosiaaliset taidot, johtaminen teknologian välityksellä, laadullinen tutkimus