Yksityisten pääomasijoittajien ja pienyritysten välisten suhteiden laatutekijät ja haasteet - Kohonen, Tuomas (My University, 2018)
Pienyritykset ovat talouskasvun kulmakivi ja suurin työllistäjä. Sijoittajilla on tärkeä rooli uusien yritysten kehittymisessä. Päästäkseen alkuun pienyritykset tarvitsevat lähes poikkeuksetta ulkoista rahoitusta, jota he usein saavat pääomasijoittajilta. Tämä muodostaa suhteen pääomasijoittajien ja pienyritysten välille. Tämän suhteen laadulla on suuri merkitys yrityksen menestykselle. Tämän tutkielman tarkoituksena on tutkia näiden suhteiden laatua määrääviä tekijöitä ja haasteita suhteen alkuvaiheessa ja vakiintuneissa suhteissa. Tutkimus pyrkii avaamaan pääomasijoittajien ja pienyritysten välisiä suhteita sekä luomaan uudenlaista ymmärrystä näiden suhteiden laatuun vaikuttavista tekijöistä ja haasteista. Empiirisen tutkimuksen lähestymistapa on laadullinen, ja tiedonkeruun menetelmänä on käytetty teemahaastattelua. Tutkimusta varten perehdyttiin olemassa olevaan kirjallisuuteen suhteiden laatutekijöistä ja haasteista sekä sijoittajien ja pienyritysten välisistä suhteista. Tutkimuksen empiirinen aineisto kerättiin haastattelemalla neljää pääomasijoittajaa sekä kolmea pienyritystä. Tutkimuksen empiirinen aineisto analysoitiin koodaamalla aineisto, muodostamalla koodeista kategorioita ja kategorioista teemoja. Näitä löydöksiä verrattiin olemassa olevaan kirjallisuuteen, ja pyrittiin löytämään yhtäläisyyksiä ja eroavaisuuksia. Tulosten perusteella suhteen alkaminen nähdään positiivisena asiana sekä pääomasijoittajien että pienyritysten näkökulmasta. Molemmat osapuolet korostavat avoimen tiedonjaon ja kommunikoinnin merkitystä suhteen alkuvaiheessa. Tämä on avaintekijöitä laadukkaan suhteen rakentamisessa, ja se myös vähentää sijoittajan tarvetta puuttua yrityksen liiketoimintaan. Sijoittajat kokevat tarvitsevansa mahdollisimman paljon tietoa yrityksestä. Yrittäjät tiedostavat tämän ja pyrkivät olemaan mahdollisimman avoimia luottamuksen rakentamiseksi. Luottamuksen merkitys suhteen laadulle vakiintuneissa suhteissa korostuu sekä pääomasijoittajien että yrittäjien näkemyksissä. Molemmat korostavat, että ehdoton edellytys luottamukselle on rehellisyys ja avoimuus. Tämän lisäksi korostetaan kommunikoinnin merkitystä suhteen laatuun vaikuttavana tekijänä. Suhteessa esiintyy lähes väistämättä konflikteja, jotka voivat olla suhteen kannalta positiivisia tai erittäin haitallisia. Suhteen laadun kannalta haasteita aiheuttaa luottamuksen menetys tai toivottua heikompi tiedonjako osapuolten välillä. Suhteen laatutekijöillä on keskeinen asema haasteiden ylipääsemisessä.
Keywords: Pääomasijoittaja, Pienyritys, Suhteet, Sijoittajasuhde, Suhteen laatu, Suhteen haasteet