Terapeutin omakohtainen kokemus mielenterveysongelmista ja sen vaikutus asiakkaan mielipiteeseen terapeutista - Voitila, Kaneli (My University, 2024)
Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, miten terapeutin kokemat mielenterveysongelmat vaikuttavat asiakkaan mielipiteeseen terapeutista. Aiemman tutkimuksen pohjalta tiedetään, että terapeutin itsestään kertominen voi lisätä asiakkaan ymmärretyksi tulemisen kokemusta. Lisäksi noin neljäsosa asiakkaista olisi valmiimpia kertomaan vaikeita asioita itsestään, mikäli terapeutti kertoisi omista vastaavista kokemuksistaan. Mahdollisia haittoja ovat asiakkaan ajautuminen auttajan asemaan, sekä epäluottamus terapeutin ammattitaitoon. Tämä tutkimus toteutettiin systemoituna katsauksena, johon otettiin mukaan yhdeksän tieteellistä artikkelia. Yli puolet tutkimuksista viittasivat terapeutin kokemien mielenterveysongelmien johtavan positiivisempiin arviointeihin, mutta tutkimusten välillä oli myös eroja. Kysymyksen muotoilulla vaikutti olevan merkitystä. Kun tutkittavilta kysyttiin arviota terapeuteista, joilla oli taustallaan mielenterveysongelmia, arviot olivat positiivisempia kuin kysyttäessä tapaisiko tutkittava itse mieluummin terapeuttia, jolla on ollut mielenterveysongelmia. Katsauksessa käsittelen myös muita mahdollisia selityksiä eroille tutkimusten välillä.
Keywords: Asiakkaan ja terapeutin samanlaisuus, asiakkaan ja terapeutin yhteensopivuus, terapeutin mielenterveysongelmat