Vesisankarit-tapahtuma alakouluikäisten vanhempien näkökulmasta - Metso, Noora (My University, 2019)
Tutkielman tarkoituksena on selvittää Hämeenlinnan kaikille avoimeen Vesisankarit-tapahtumaan osallistuneiden alakouluikäisten lasten vanhempien ajatuksia ja kokemuksia tapahtumasta. Lisäksi tutkielmassa selvitetään alakouluikäisten lasten vanhempien näkemyksiä uimataitoon ja pelastustaitoihin liittyen. Tutkielman aineisto on kerätty Hämeenlinnassa Vesisankarit-tapahtuman yhteydessä ja sen jälkeen teemahaastatteluilla tammikuussa 2018. Haastatteluihin osallistui kuusi tapahtumaan osallistunutta alakouluikäisen lapsen vanhempaa. Tutkielma on luonteeltaan kvalitatiivinen. Tulosten analysoinnissa käytettiin menetelmänä aineistolähtöistä sisällönanalyysia. Lisäksi teemahaastatteluiden tukena käytettiin kyselyjä, jotka kerättiin kyselylomakkein Hämeenlinnan uimahallilla Vesisankarit-tapahtuman yhteydessä. Kyselomakkeisiin vastasi 17 henkilöä. Kyselylomake sisälsi niin väittämiä, joihin vastattiin 5-portaisella Likertin asteikolla kuin avoimiakin kysymyksiä. Tutkimustuloksista selviää, että Hämeenlinnassa vuonna 2018 järjestetty kaikille avoin Vesisankarit-tapahtuma oli alakouluikäisten lasten vanhempien mielestä kiva tapahtuma, jolle toivottiin jatkoa niin vanhempien kuin järjestäjänkin taholta. Haastatteluissa esiin nousi, että haastatellut eivät olleet tietoisia tapahtumasta uimahalliin tullessaan, joten mainontaan olisi kiinnitettävä enemmän huomiota seuraavaa tapahtumaa suunnitellessa. Vanhemmat olivat positiivisesti yllättyneitä, että Vesisankarit-tapahtumaan osallistuminen ei maksanut uimahallilipun lisäksi mitään ylimääräistä. Haastatellut olivat sitä mieltä, että lasten uimaan oppimisesta vastuussa ovat lasten vanhemmat. Uimataitoa haastatellut vanhemmat pitivät erityisen tärkeänä taitona varsinkin Suomessa ja esittivät uimataidon olevan yksi kansalaistaito, joka jokaisen suomalaisen tulisi taitaa. Pelastustaidot ovat haastateltujen vanhempien mielestä myös tärkeitä taitoja, joita lasten tulisi jo melko nuoresta taitaa. Kuitenkin haastatteluissa selvisi, että pelastustaitoja on harjoiteltu varsin vähän kotona, mutta niistä on kuitenkin keskusteltu lasten kanssa.
Keywords: Vesisankarit-tapahtuma, uimataito, pelastustaidot