Haasteet hinnoittelualgoritmien aiheuttamien kolluusiotilanteiden kilpailuoikeudellisessa arvioinnissa - Wuolle, Janette (My University, 2020)
Digitalisaatio on tuonut mukanaan uusia haasteita kilpailuoikeuden soveltamiselle. Osa näistä haasteista on liittynyt algoritmien käyttöönottoon yritysten hinnoittelupäätösten toteuttamisessa: joissakin tilanteissa hinnoittelualgoritmien käytön on katsottu voivan johtaa kolluusioon markkinoilla. Tämän tutkielman tarkoituksena onkin selvittää, mitä haasteita hinnoittelualgoritmien aiheuttamien kolluusiotilanteiden kilpailuoikeudelliseen arviointiin liittyy. Pyrin vastaamaan tähän tutkimuskysymykseen kolmen alakysymyksen avulla: 1) mitä hinnoittelualgoritmit ovat, 2) miten hinnoittelualgoritmien aiheuttamia kolluusiotilanteita voidaan arvioida ajantasaisen kilpailuoikeuden näkökulmasta ja 3) mitä haasteita hinnoittelualgoritmien aiheuttamien kolluusiotilanteiden kilpailuoikeudellisessa arvioinnissa on tunnistettu. Tässä tutkielmassa jäsennän hinnoittelualgoritmien aiheuttamat kolluusiotilanteet eksplisiittisen eli nimenomaisen ja implisiittisen eli hiljaisen kolluusion kategorioihin. Rajaan tämän tarkastelun kolmeen hinnoittelualgoritmien aiheuttaman kolluusiotilanteen tarkasteluun: hinnoittelualgoritmien käyttöön välineenä tai ihmisten ”tahdon jatkeena” kolluusion toteutuksessa, hinnoittelualgoritmien käyttöön palveluna sekä algoritmiseen kolluusioon, eli tilanteeseen, jossa yritysten käyttöönottamien hinnoittelualgoritmien itsenäinen toiminta johtaa hiljaiseen kolluusioon markkinoilla. Hinnoittelualgoritmien aiheuttamien kolluusiotilanteiden arviointiin liittyy lukuisia uusia haasteita ajantasaisen kilpailuoikeuden soveltamisen kannalta. Tässä tutkielmassa olen pyrkinyt nostamaan esille keskeisimmiksi katsomani haasteet algoritmien aiheuttamien kolluusiotilanteiden arvioinnissa keskittyen erityisesti haasteisiin, jotka liittyvät algoritmien aiheuttamien kolluusiotilanteiden tunnistamiseen ja tutkintaan, niiden esille nostamiin uudenlaisiin kilpailuoikeudellisen vastuun jäsentämistä koskeviin kysymyksiin sekä algoritmisen kolluusion kilpailuoikeudelliseen arviointiin signaloinnin ja kilpailuoikeudellisen sopimuksen käsitteen uudelleentulkinnan osalta.
Keywords: kilpailuoikeus, EU-oikeus, hinnoittelualgoritmit, nimenomainen kolluusio, hiljainen kolluusio, algoritminen kolluusio, hub-and-spoke -kartellit