Jauheiden triboelektrisen varauksen mittaaminen akustisen levitaation avulla - Icking, Sebastian (My University, 2023)
Työssä on kehitetty uusi mittausmenetelmä jauheiden triboelektrisen varautumisen mittaamiseksi. Menetelmä perustuu akustiseen levitaatioon, jonka avulla hienojakoisia näytteitä voidaan käsitellä ilman että niihin tarvitsee koskea. Työssä rakennettiin itse akustisen levitaation laite ja sitä ympäröivä varauksen mittaamiseen tarkoitettu laitteisto. Laitteistolla suoritettiin koemittauksia, joilla sen todettiin kykenevän levitoimaan hienojakoisia jauheita ja määrittämään jauheseoksen komponenttien polariteetit. Ymmärrys jauheiden triboelektrisestä varautumisesta on tärkeää esimerkiksi lääketieteessä, missä se voi hankaloittaa jauhemaisten lääkeaineiden sekoittumista ja annostusta. Varautumisen tarkka mittaaminen on ollut hankalaa, sillä jauheen koskiessa mittalaitteeseen tai säiliöön varautumista tapahtuu myös näiden välillä.
Keywords: Akustinen levitaatio, Gor’kovin potentiaali, jauheet, TinyLev, triboelektrinen sarja, triboelektrinen varautuminen