Rapolan linnavuoren representaatio : Historiografinen operointimenetelmä kulttuuriperintöprosessin tutkimuksessa - Rokkanen, Siiri (My University, 2025)
Tämän tutkielman aiheena on kulttuuriperintöprosessin ja historian representaation muodostuminen. Tutkimuksen kohteena on Valkeakosken Sääksmäellä sijaitseva rautakautinen Rapolan linnavuori. Tutkielmassani selvitän, minkälaisen prosessin linnavuoren representaatio on käynyt läpi ja mitä vaiheita prosessista löytyy. Keskityn tutkimaan representaation muodostumista 1900-luvun alusta 1900-luvun loppuun. Päätutkimuskysymyksenäni on, minkälainen representaatio muodostuu Rapolan linnavuorelle ja mitä vaiheita siitä löytyy. Lisäksi pohdin tutkielmassa, minkälainen historiatietoisuus muodostuu Rapolan linnavuoren ympärille sekä ketkä nousevat auktorisoivan kulttuuriperintöpuheen keskustelijoiksi ja määrittelevät Rapolan linnavuorelle kulttuuriperinnöllistä arvoa. Aineistoni koostuu kolmesta osasta: historiankirjoituksista, kaivaus- ja tarkastusmatkaraporteista sekä lehtiartikkeleista. Kolme eri aineistoa tuotti hyvin erilaista käsitystä tutkimuksen kohteesta. Käsittelin aineistoa sisällönanalyysin keinoin ja tarkensin menetelmää historiografisella operointimenetelmällä. Käytin työssäni Anna Sivulan luomaa historiografisen operointimenetelmän mallia, joka pohjautuu Paul Ricouerin kehittämään teoriaan. Menetelmien avulla aineistoista nousi esiin eri teemoja, jotka puolestaan pystyin sijoittamaan historiantutkimuksen malliin. Tutkimuksen tulokset kertovat, että linnavuoren representaatiossa korostuvat erityisesti kaksi teemaa: synty- ja asutushistoria sekä kulttuurimaisema. Teemoihin vaikutti erityisesti nationalismi, joka ohjasi 1900-luvulla historiantutkimusta. Aineistoni loivat historiografisen operointimenetelmän mallin mukaisesti representaation, mutta samalla kaikki aineistot loivat pienempiä representaatioita kohteesta. Saatoin todeta historiografisen operointimenetelmän soveltuvan hyvin kulttuuriperintöprosessien tutkimukseen.
Keywords: rautakausi, linnavuori, kulttuuriperintöprosessi, representaatio, historiografinen operointimenetelmä