Kuolleen äidin jäljillä : Toistuvat kertomusmallit Syvän etelän kirjallisuudessa - Mäkituomas, Maria (My University, 2021)
Pro gradu -tutkielmani käsittelee äidin kuolemaa sekä siihen liittyviä kertomusmalleja Yhdysvaltain eteläisten osavaltioiden kirjallisuudessa. Tutkin Sue Monk Kiddin romaania The Secret Life of Bees (2002) sekä Beth Hoffmanin romaania Saving CeeCee Honeycutt (2010). Varmistaakseni johtopäätösteni oikeellisuuden vertailen tutkimuskohteitani yli genrerajojen muuhun kirjallisuuteen, joka paikantuu samalle alueelle ja käsittelee tutkimuskohteideni teemoja, kuten lapsuutta, aikuistumista ja identiteetin kehittymistä. Kirjallisuudentutkimuksessa äitejä ja äitiyttä on tutkittu paljon. Tämän tutkielman tavoitteena on täydentää äidin poissaoloa koskevaa tutkimusta ja tuoda esille, että Syvän etelän historiallinen ja kulttuurinen omaleimaisuus vaikuttaa oleellisesti äidin poissaolosta tehtäviin johtopäätöksiin. Äidin kuoleman teoretisoinnissa käytän erityisesti Marianne Hirschin teosta The Mother/Daughter Plot: Narrative, Psychoanalysis, Feminism (1989). Kertomusmallien ja niiden eettisyyden hahmottamisessa hyödynnän Hanna Meretojan teosta The Ethics of Storytelling: Narrative Hermeneutics, History, and the Possible (2017). Selviää, että tutkimuskohteissani ja vertailuaineistoni teoksissa mukaillaan ja haastetaan kertomusmalleja ihanteellisesta äitiydestä, etelän naisideaaleista sekä amerikkalaisesta viattomuudesta, jonka tärkein haastaja puolestaan on gotiikka. Äidin kuolema linkittyy Syvän etelän kirjallisuudessa väistämättä etnisten kysymysten käsittelyyn ollen samalla vuorovaikutuksessa viktoriaaniselta ajalta lähtöisin olevan äitiysihanteen sekä etelän vanhojen naismyyttien kanssa. Usein äidin kuolema myös mahdollistaa äitinsä menettäneen päähenkilön tai muun keskeisen henkilöhahmon kasvun tai kehittymisen olosuhteissa, jotka eivät tarjoutuisi tälle ilman äidin menettämistä. Ennen kaikkea äidin kuolema on allegorisessa suhteessa etelän kanssa. Koska äiti itsessään symboloi koko etelää, äidin kuolema on tulkittavissa eri konteksteista riippuen yhteiskunnallisena tai kulttuurisena muutoksena, jommankumman ennakointina tai etelän kritiikkinä.
Keywords: Syvän etelän kirjallisuus, äitiys, kertomusmalli, gotiikka, yhdysvaltalainen kirjallisuus