Kuri ja järjestys – Sotilasoikeudenhoidon erityinen oikeusperiaate sotilasviranomaisen suorittamassa esitutkinnassa - Jokinen, Jesse (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Sotilaita koskevien rikosten tutkinta ja käsittely on eriytetty tavallisesta rikosprosessuaalisesta menettelystä. Perusteluna erilliselle menettelylle on pidetty sotilaallisia erityisolosuhteita. Puolustusvoimien häiriötön toiminta voidaan turvata ainoastaan kuria ja järjestystä ylläpitämällä. Merkittävä määrä rikoksia tutkitaan vuosittain sotilasrikostutkintana ja ratkaistaan sotilaskurinpitomenettelyssä tai sotilasoikeudenkäynnissä. Oikeustieteellisessä kirjallisuudessa sotilasprosessia ei kuitenkaan ole juuri tutkittu. Kurin ja järjestyksen periaatteen sisältöä tai merkitystä ei ole tarkasteltu analyyttisesti eikä sitä ole pyritty systemaattisesti sijoittamaan esitutkinnan viitekehykseen. Tässä tutkielmassa pyritäänkin selvittämään kurin ja järjestyksen asema sotilasrikostutkinnassa. Tutkielman metodologinen lähestymistapa on lainopillinen. Kurin ja järjestyksen sisältöä tulkitaan ensin oikeuslähteiden ja muun kirjallisuuden avulla. Sisällöllisen tulkinnan jälkeen se sijoitetaan systemaattisesti rikosprosessuaaliseen ja sotilasoikeudenhoidolliseen kontekstiin, jonka jälkeen tätä systeemistä kokonaisuutta voidaan puolestaan käyttää voimassa olevien sotilasrikostutkintaa koskevien normien tulkinnassa. Apuna joidenkin säännösten systematisoinnissa käytetään oikeusvertailevaa tutkimusta. Tutkielmassa esitetään voimassa olevia normeja koskevia tulkintasuosituksia ja ehdotuksia tulevaa lainsäädäntöä varten. Pääasiallisena lähteenä tutkielmassa käytetään voimassa olevaa lainsäädäntöä, lakien esitöitä, oikeuskirjallisuutta sekä puolustusvoimien ohjeita ja määräyksiä. Esitutkintaa koskeviin ratkaisuihin ei yleensä voi hakea muutosta, joten oikeustapauksiin viitataan vain poikkeuksellisesti. Sen sijaan ylimpien laillisuusvalvojien päätöksillä on merkittävää esitutkinnan toimittamista koskevaa tulkintavaikutusta. Näitä ratkaisuja käytetään täsmentämään ja perustelemaan valittuja tulkintasuosituksia. Tutkielmassa katsotaan kurin ja järjestyksen muodostavan sotilasoikeudenhoidon erityisen oikeusperiaatteen, jota tulee soveltaa sotilasrikostutkinnassa suhteessa yleisiin esitutkintaperiaatteisiin ja esitutkinnan funktioihin. Kurin ja järjestyksen kokonaisuutta ei tule pitää sotilasrikostutkinnan funktiona. Tutkimustyön aikana havaittiin sotilasprosessia koskevassa lainsäädännössä asianosaisten oikeussuojaan ja oikeusturvaan vaikuttavia puutteita. Lainsäädäntöä tulisi näiltä osin muuttaa.