Datapainotteisen web-sovelluksen mobiilikäyttöliittymän suunnittelu ja toteutus - Viloma, Rasmus (My University, 2025)
Tämän työn tavoitteena on selvittää datapainotteisen web-sovelluksen mobiilikäyttöliittymän kehitykseen liittyviä haasteita ja rajoitteita sekä kehittää uusia menetelmiä niiden korjaamiseksi ja käyttökokemuksen parantamiseksi. Työn keskipisteenä on Stockle, joka on kuluttaja-asiakkaille tarkoitettu SaaS-pohjainen dashboard-sovellus osakeomistusten seurantaan ja analysointiin. Dashboard-tyyppisen mobiilikäyttöliittymän skaalautuvuuden ongelmat liittyvät tyypillisesti mobiililaitteiden fyysisiin rajoitteisiin, työpöytäversion käyttöliittymän monimutkaiseen rakenteeseen sekä datan visualisointi komponentteihin, kuten taulukoihin sekä erilaisiin kaavioihin. Työssä käydään läpi käyttöliittymäsuunnittelun periaatteita ja teoriaa, joiden pohjalta pyritään löytämään ratkaisuja havaittuihin ongelmiin sekä suunnitellaan ja toteutetaan Stocklen uusi mobiilikäyttöliittymä. Tehtyjen muutoksien vaikutuksia tutkittiin Stocklen käyttäjille toteutetulla käyttökokemusta mittaavalla kyselytutkimuksella. Kysely koostui neljästä osasta, jotka sisälsivät avoimia ja suljettuja kysymyksiä liittyen käyttäjäprofiiliin, käyttöliittymän rakenteeseen ja navigointiin, datan visualisointiin ja yleiseen käytettävyyteen. Kyselytutkimuksesta saatujen tulosten perusteella voitiin todeta, että mobiilikäyttöliittymään tehdyt muutokset olivat pääosin onnistuneita ja niillä saatiin aikaiseksi merkittäviä parannuksia sovelluksen käyttökokemukseen liittyen.
Keywords: mobiilikäyttöliittymä, käyttöliittymäsuunnittelu, käyttökokemus, web-sovellus, kyselytutkimus