Ylimmän johdon vastuullisen palkitsemisen kehitys : Suomalaisissa pörssiyhtiöissä vuosina 2018-2022 - Ahjolahti, Reeta (My University, 2023)
Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena on pyrkiä selvittämään, mihin suuntaan suomalaisten pörssiyhtiöiden ylimmän johdon palkitsemisen vastuullisuustavoitteet ovat kehittyneet viimeisen viiden vuoden aikana ja millaisia vastuullisuustavoitteita yhtiöt suosivat. Vastuullisuus on noussut vahvasti esille viimeisten vuosien aikana ja yritysvastuun näkökulmat ovat vähitellen edenneet osaksi organisaatioiden kaikkia toimintoja. Vastuulliset palkitsemistavoitteet yhtiöiden johdon palkitsemisessa ovat yleistyneet enenevissä määrin tutkimusten mukaan maailmalla. Myös Suomessa vastuullisuusnäkökulmat ovat etenemässä kohti ylimmän johdon palkitsemista, vaikkakin vähän muuta maailmaa jäljessä. Vaikka vastuullisuuteen liittyy paljon positiivisia puolia, vastuullisuus ja sen liittäminen osaksi ylimmän johdon palkitsemista herättävät myös paljon kritiikkiä. Tutkimuksen aineisto koostuu raporteista, jotka kuvaavat Nasdaq OMX:n Helsingin pörssin päälistalla kaupankäynninkohteena olevien 10 Large cap -yhtiön ja 10 Mid cap -yhtiön aikavälillä 2018-2022 käyttämää ylimmän johdon palkitsemista. Tutkimus suoritettiin laadullisena tutkimuksena, jossa aineiston analysointi suoritettiin sisällönanalyysille tyypillistä luokittelua hyödyntäen. Lisäksi analysoinnissa hyödynnettiin kvantifiointia, jonka avulla luotiin kaavioita ja piirakkakuvioita, joilla voidaan konkretisoida aikavälillä 2018-2022 tapahtunutta muutosta ja palkitsemistavoitteiden jakautumista. Tutkimusten tuloksena selvisi, että palkitsemisen vastuullisuustavoitteiden suosio on lähtenyt nousuun. Yhtiöt ottivat enenevissä määrin lisää vastuullisuuteen liitettäviä tavoitteita palkitsemiseensa. Myöskin vastuullisuustavoitteissa oli nähtävissä muutosta. Sosiaaliseen vastuuseen liittyvät tavoitteet lyhyellä aikavälillä olivat kaikkina vuosina enemmistönä, mutta vuosien saatossa sen osuus kaikista palkitsemistavoitteista lähti pienenemään ja myös ympäristölliseen vastuuseen liitettäviä tavoitteita alettiin ottaa mukaan enenevissä määrin.
Keywords: Palkitseminen, Yritysvastuu, Vastuullisuus, Johdon palkitseminen, Vastuullisuustavoitteet