HR-käytäntöjen rooli johtamistyössä, esimiesten näkökulma - Haltsonen, Marjut (My University, 2022)
Yrityksen henkilöstön kasvaessa esimiesten johtamistyön laadullisen sisällön varmistaminen merkitsee yhä enemmän, niin yrityksen tavoitteiden saavuttamisen kuin henkilöstön työhyvinvoinnin kannalta. Henkilöstöjohtamisen mahdollisuudet vaikuttaa johtamistyöhön ovat erityisesti sitä tukevilla HR-käytännöillä. Esimiesten työssään käyttämät HR-käytännöt tukevat johtamistyötä ja vaikuttavat näin esimiesten kautta laajemmin koko henkilöstön sitoutumiseen ja suoriutumiseen organisaatiossa (Purcell & Hutchinson 2007). Tutkimuksen tarkoituksena on kartoittaa HR-käytäntöjä johtamistyössä esimiesten näkökulmasta sekä selvittää mitä ja millaista tukea he kaipaisivat HR-käytännöiltä. Tutkimuksen näkökulma on ajankohtainen, sillä esimiesten roolin keskeisyys on tunnistettu henkilöstöjohtamisen tavoitteiden toteutumisessa (Caldwell 2010 ja Ulrich ym. 2013). Myös yhteistyöhön perustuva ja jaettu vastuu esimiesten ja henkilöstöyksikön kesken tuottaa monipuolisempia ratkaisuja HR-käytäntöihin (Posthuma, Masinova & Campion 2013). Esimiehet ja henkilöstöyksikön asiantuntijat muodostavat näin uniikin yrityskohtaisen kombinaation, jonka yhteistyökyvyn laatu mahdollistaa organisaation suorituskyvyn nostamisen johtamisen laadun kautta. (Ulrich ym.2018.) Tutkimus sisälsi kaksi menetelmää. Kysely oli suunnattu kohdeyrityksen kaikille esimiehille, jonka tarkoituksena oli kartoittaa henkilöstöyksikön roolia esimiesten näkökulmasta. Haastattelun kautta syvennettiin itse HR-käytäntöihin ja tarkennettiin kyselystä saatuja vastauksia. Esimiesten näkökulmasta tärkeintä HR-käytännöissä on se, miten suunniteltujen HR-käytäntöjen lisäksi on saatavilla henkilöstöasiantuntijan tukea erilaisille ratkaisuille, miten tuttuja ja luontevia HR-käytäntöihin liittyvät järjestelmät ovat esimiehille käyttää sekä mitä organisaatiossa olevat HR-käytännöt tukevat esimiesten viestinnällistä roolia työntekijöitä kohtaan. Haasteena nähtiin se, miten yhdistää HR-käytännöt luontevasti muiden esimiesvastuiden kanssa arjen kiireessä. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että esimiesten osallistaminen HR-käytäntöjen muokkaukseen tai kehittämiseen vahvistaisi esimiesten osallisuuden tunnetta ja siten esimerkiksi sitoutumista HR-käytäntöihin, että myös henkilöstöjohtamisen omien tavoitteiden toteutumista siten kuin on ollut tarkoitus. Usein henkilöstöjohtamisen vaikutusmahdollisuudet kietoutuvat kunkin organisaation operatiivisten toimintojen ympärille. Mitä suurempi organisaatio on, sitä laajemmalle ja monitahoisemmalle henkilöstölle HR-käytännöt tulee luoda, tai vielä useammin, muokata vanhoja käytäntöjä vastaamaan nykyisiä tarpeita. Kunkin organisaation tehokkaassa henkilöstöjohtamisessa tärkeää on hallita se operatiivinen väylä, joka tukee sitä, miten (henkilöstö)johtamisessa linjatut asiat näyttäytyvät tai jäävät näyttäytymättä esimiestyön arjessa. Jokaisella HR-käytännöllä ja sen soveltamisella on toiminnallinen tarkoitus. Työntekijät myös arvottavat niiden hyödyllisyyttä sekä oikeudenmukaisuutta omasta näkökulmastaan. Vahvasti organisaation eri toimintoihin ja tasoihin kiinnittynyt henkilöstöjohtamisen kokonaisuus antaa kehykset pienempiin ja suurempiin henkilöstöön liittyviin kysymyksiin esimiehille. Yhdensuuntaiset HR-käytännöt auttavat rakentamaan haluttua johtamiskäyttäytymistä, joka tukee myös henkilöstön sitoutumista organisaatioon.
Keywords: HR-käytännöt, esimiehet, esimiestyö, johtamistyö, henkilöstöyksikkö, yhteistyö