Ilmastoriskit pankkien luottoriskien hallinnassa : Sisällönanalyysi Suomessa toimivien pankkien julkisista raporteista vuonna 2024 - Mattila, Madelein (My University, 2026)
Ilmastoriskien merkitys rahoitussektorilla on kasvanut nopeasti ilmastonmuutoksen kiihtyessä ja sen vaikutusten konkretisoiduttua Euroopassa. Ilmastoriskien systemaattinen integrointi pankkien riskien-hallintaan on Suomessa kuitenkin edelleen keskeneräistä. Vaikka suomalainen pankkisektori on toistaiseksi ollut verrattain vähäisemmin altistunut ilmastonmuutoksen suorille vaikutuksille, ilmastonmuutoksen vaikutukset luovat myös Suomessa toimiville pankeille yhä suurempia haasteita luottoriskien hallinnan näkökulmasta. Aiempi tieteellinen tutkimus on keskittynyt pääosin kansainväliseen kontekstiin ja Suomessa toimivien pankkien tarkastelu on vähäistä. Tutkielman tarkoituksena oli tarkastella, miten Suomessa toimivat pankit raportoivat ilmastoriskeistä osana luottoriskien hallintaa, rajaten tarkastelun yritysluotonantoon. Tutkielmassa tarkastellaan ilmastoriskejä osana perinteistä luottoriskien hallinnan viitekehystä ja keskitytään erityisesti ilmastonmuutoksen fyysisiin ja siirtymäriskeihin. Teorialuvuissa muodostetaan käsitteellinen ymmärrys ilmastoriskien kytkeytymisestä pankkien luottoriskien hallintaan. Empiirisessä osiossa puolestaan tarkastellaan, miten pankit kuvaavat tätä kytkeytymistä luottoriskien hallintaan julkisessa raportoinnissaan. Tutkimuskysymys rajautuu tarkastelemaan miten Suomessa toimivat pankit kuvaavat ilmastoriskien yhteyttä luottoriskien hallintaan yritysluotonannossa julkisessa raportoinnissaan. Tutkielman empiirinen osuus toteutetaan laadullisena sisällönanalyysinä. Teorialuvuista jäsennellään olennaiset teemat, joita tarkastellaan pankkien julkisesti saatavilla olevista raportointiaineistoista. Ra-porteista tehdyt havainnot teemoitetaan ja tyypitellään, joiden pohjalta muodostetaan yhteenveto keskeisistä teemoista ja painotuksista. Tutkielmassa analyysi kohdistuu valittujen Suomessa toimivien pankkien vuoden 2024 Pilari 3 -raportointiin sekä riskiraportteihin. Myös pankkien vuoden 2024 vastuullisuusraportteja hyödynnetään analyysin tukena. Käytännössä aineiston käsittelyssä hyödynnetään raporttien systemaattista läpikäyntiä. Pankkien raporteista tunnistetaan ilmastoriskeihin ja luottoriskeihin kytkeytyvät sisällöt. Tulokset osoittavat, että ilmastoriskejä ei esitetä pankkien raportoinnissa erillisenä riskiluokkana, vaan osana perinteisiä rahoitusriskejä ja erityisesti luottoriskin ajureina. Fyysiset ja siirtymäriskit kuvataan raportoinnissa luottoriskiin vaikuttavina tekijöinä, joiden vaikutus välittyy eri mekanismien kautta. Empiirisen analyysin perusteella pankkien raporteissa ilmastoriskit kytketään luotonannon keskeisiin riskienhallinnan prosesseihin. Tämä viittaa siihen, että ilmastoriskien kytkeytyminen luottoriskien hallintaan on vakiintumassa. Raportoinnin perusteella ilmastoriskien käytännön sisällyttäminen luottoriskien hallintaan näyttäytyy kuitenkin edelleen osittain kehitysvaiheessa olevana, eikä pankkien välillä ole täysin yhdenmukaisia tai vakiintuneita toimintamalleja.
Keywords: Ilmastoriskit; luottoriskien hallinta; luottoriski; pankkisektori; sisällönanalyysi; fyysiset riskit; siirtymäriskit; luotonannon prosessi