Nälkäpelejä ja nättejä mekkoja : Katniss Everdeenin naismaskuliinisuus ja sukupuoliroolit selviytymiskeinoina - Välilehto, Venla (My University, 2024)
Tässä tutkimuksessa tutkin Nälkäpeli-elokuvan päähenkilöä Katniss Everdeeniä. Keskityn erityisesti Katnissin maskuliinisiin ja feminiinisiin piirteisiin. Tarkastelen Katnissin naismaskuliinisuutta ja sukupuolirooleja selviytymiskeinoina. Tutkimusmetodeinani toimivat havainnointi ja teorialähtöinen sisällönanalyysi. Havainnoinnin suoritin katsomalla Nälkäpeli-elokuvan ja kirjoittaen muistiinpanoja ennalta määrättyjen näkökulmien ja käsitteiden avulla. Avaan työssäni sekä Nälkäpeli-elokuvien että Katniss Everdeenin taustat. Nosta esiin myös muut tärkeät hahmot elokuvassa. Etenen tutkimuksessani kronologisessa järjestyksessä. Tuon esiin Katnissin piirteet, hänessä tapahtuvat muutokset ja muiden ihmisten roolit hänen elämässään. Esittelen naismaskuliinisuuden ja miehisen katseen käsitteet, jotka muodostavat tekemälleni analyysille kehyksen. Tutkimusaiheestani on tehnyt runsaasti aiempaa tutkimusta. Valitsin kolme artikkelia, joiden pohjalta laadin näkökulmat havainnointiani varten. Näin pystyin luomaan kokonaisvaltaisen kuvan Katniss Everdeenin hahmosta. Aiempi tutkimus toimi siis oman analyysini tukena läpi tutkimuksen.
Keywords: Katniss Everdeen, Nälkäpeli, naismaskuliinisuus, miehinen katse, sukupuoliroolit