S2-lasten sitoutuminen musiikilliseen toimintaan - Söderlund, Sari; Suomijoki, Laura (My University, 2026)
Suomen varhaiskasvatus on muuttunut monimuotoisemmaksi ([SVT] 2021, 2023) Tutkimukset ovat osoittaneet, että erikielitaustaiset lapset tarvitsevat enemmän tukea varhaiskasvatuksessa (Arvola, 2021). Musiikki on olennainen osa vuorovaikutusta ja yhteistoimintaa sekä lapsen kokonaisvaltaista kehitystä (Ruokonen, 2026). Yhteinen musisointi vahvistaa osallisuutta, tukee sosioemotionaalisia taitoja ja edistää kognitiivisia valmiuksia, kuten muistia ja ongelmanratkaisukykyä. Tässä tutkimuksessa tarkastellaan suomea toisena kielenä puhuvien S2-lasten sitoutumista musiikilliseen toimintaan esiopetuksessa. Tutkimukseen valikoitui kolme suomea toisena kielenä puhuvaa lasta. Musiikillisiksi toiminnoiksi valittiin kolme erilaista toimintamuotoa (laulaminen, instrumentin soitto ja musiikkimaalaus). Havainnot koottiin strukturoidulle havainnointikaavakkeelle. Analyysi suoritettiin Laeversin LIS-YC menetelmää käyttäen. Lapsikohtaisessa tarkastelussa voidaan havaita, että vahva sitoutuminen yhteen musiikilliseen toimintaan ei osoita, että sitoutuminen olisi vahvaa kaikkeen musiikilliseen toimintaan, vaan sitoutumisen taso voi vaihdella. Vahvaa sitoutumista esiintyi musiikkimaalauksessa (4,5 ka) ja instrumentin soitossa (4,42 ka). Vähäisintä sitoutumista esiintyi laulutoiminnassa (2,17 ka).
Keywords: esiopetus; LIS-YC; musiikki; S2; sitoutuminen