Hintakuplat kryptovaluutoissa : Bitcoinin, Litecoinin, Ethereumin ja USD/EUR-kurssin hintakuplien havaitseminen GSADF-menetelmällä - Kärkkäinen, Helka (My University, 2018)
Vuodenvaihde 2017–2018 oli kryptovaluuttojen kannalta merkityksellinen hintojen radikaalin nousun ja sitä seuraavan romahduksen takia, jonka seurauksena hintakuplista kryptovaluutoissa alettiin puhua yhä enemmän. Tutkielmassa tarkastellaan Bitcoinin, Ethereumin ja Litecoinin aikasarjoissa esiintyviä hintakuplia aikaväliltä 2015–2018 GSADF-menetelmällä. Tutkielma sisältää myös pidemmän analyysin Bitcoinin osalta, joka on aikaväliltä 2013-2018. Vertailukohtana tutkielmassa on myös USD/EUR-aikasarja. Tutkielmassa pyritään lisäksi selvittämään hintakuplien taustalla vaikuttavia tapahtumia ja selitetään niiden vaikutusta hinnan muutoksiin. Teoriaosuudessa käsitellään kryptovaluuttoja sijoituskohteena, niiden taustalla toimivaa lohkoketjuteknologiaa ja hintakuplien tilastollista mallintamista sekä tutkielman kannalta keskeisiä rahoituksen teorioita. Hintakuplien olemassaoloa testataan aikasarjoissa rullaavan ja itseään toistavan oikeahäntäisen yksikköjuuritestin avulla eli GSADF-testin avulla. GSADF-testissä nollahypoteesina on yksikköjuuri ja vastahypoteesina on niin kutsuttu ’mildly explosive process’, joka viittaa hintakuplaan aikasarjassa. Aikasarja on tällöin epästationaarinen ja siihen vaikuttavat shokit vahvistuvat ajan myötä. GSADF- testi havaitsee tehokkaasti useita peräkkäisiä hintakuplia aikasarjassa ja soveltuu siten kryptovaluut-tojen tarkasteluun erityisen hyvin. Hintakuplien alkamis- ja päättymisajankohdat aikamerkitään vertaamalla testin arvoja Monte Carlo -simulaatiolla saatuihin kriittisiin arvoihin kunakin ajanjaksona. GSADF-testin perusteella havaitaan hintakuplan merkkejä Bitcoinin, Ethereumin ja Litecoinin aikasarjoissa ja aikamerkintä osoittaa, että hintakuplia on ollut useita aikavälillä 2015–2018 sekä Bitcoinin pidemmässä aikasarjassa aikavälillä 2013–2018. USD/EUR-kurssin aikasarjassa ei havaita ainut-takaan hintakuplaa aikavälillä 2015–2018. Kryptovaluuttojen kohdalla hintakuplia esiintyy erityisesti 2017, jolloin on nähty suurin hintojen nousu kaikissa kryptovaluutoissa. Samanaikaisesti USD/EUR-kurssissa voidaan havaita arvon laskua. Hintakuplien taustalla havaitaan tapahtumia, joiden voidaan analysoida vaikuttaneen hintojen radikaaleihin muutoksiin, kuten lohkoketjuteknologian kehittyminen sekä kryptovaluuttojen omaksuminen yritysten maksuvälineenä. Hintakuplien romahduksia on edeltänyt esimerkiksi säännöstelyn lisääntyminen kryptovaluuttamarkkinoilla tai teknologinen haaste, jota kryptovaluutat ovat kohdanneet. Kryptovaluuttojen arvonmääritykseen tarvitaankin uusia menetelmiä, jotta sijoituskohteen fundamentaalinen arvo voidaan määrittää ja todeta hintakuplien olemassaolo luotettavammin.