Alkoholin sekä huumausaineiden vaikutus liikenneonnettomuuksissa syntyvien vammojen vaikeusasteeseen Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella vuonna 2019 - Suominen, Lotta; Seppänen, Tia (My University, 2023)
Tämän syventävien opintojen opinnäytetyön tarkoituksena on selvittää, oliko päihteillä vaikutusta liikenneonnettomuuksissa syntyvien vammojen vaikeusasteeseen Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella vuonna 2019. Tarkkaa tutkimusta tästä ei vielä ole. Päihteillä tarkoitetaan tässä tutkimuksessa alkoholia sekä muita huumausaineita. Muut huumausaineet, joita tässä tutkimuksessa tarkastellaan ovat kannabis, amfetamiini, opiaatit, LSD, kokaiini, metadoni, bentsodiatsepiinit, buprenorfiini ja muut synteettiset huumeet. Vammoilla tarkoitetaan tässä tutkimuksessa ulkoisen voiman aiheuttamia kudosvaurioita. Potilasmateriaali käsittää kaikki Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyks), Salon, Loimaan ja Uudenkaupungin päivystykseen vuoden 2019 aikana tulleet liikenneonnettomuuteen joutuneet moottoripyörän tai sitä suuremman tieliikenneajoneuvon kuljettajat tai matkustajat. Kyseessä on retrospektiivinen tutkimus. Aineistoon kuuluu kaikki liikenneonnettomuuskoodeilla Tyks:in, Salon, Loimaan ja Uudenkaupungin päivystyspisteisiin vuonna 2019 kirjatut potilaat. Potilaat haettiin Tyks:in Auria tietopalvelun avulla. Saadusta aineistosta valittiin tutkimukseen soveltuvat potilaat sähköisen potilaskertomuksen tietojen perusteella. Tietojen hakuun käytettiin ensihoitokertomusta, laboratoriolehteä ja potilaskertomusmerkintöjä. Aineiston tiedot kerättiin yhdessä LK Tia Seppäsen kanssa. Tutkimuksessa saaduista tuloksista huomataan, että sekä päihteettömillä potilailla että alkoholin tai huumausaineiden vaikutuksen alaisena olleilla potilailla on ollut melko samankaltainen vammaprofiili vuonna 2019 Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella liikenneonnettomuuksissa. Vammaprofiililla tarkoitetaan tutkimuksessa potilailta havaittuja vammoja. Vammat, jotka valikoituivat mukaan tutkimukseen olivat, päävammat, thoraxvammat, vatsavammat, rankavammat, yläraajavammat, alaraajavammat sekä pinnalliset vammat. Alkoholin tai huumausaineiden vaikutuksen alaisena olleet potilaat saivat kuitenkin suhteellisesti enemmän vammoja kuin päihteettömät potilaat sekä kyseisiä potilaita leikattiin eli hoidettiin operatiivisesti suhteessa enemmän verrattuna päihteettömiin potilaisiin. Tutkimuksen tuloksista voidaan päätellä, että alkoholilla ja huumausaineilla oli vaikutusta liikenneonnettomuuksissa syntyvien vammojen määrään sekä leikattavien eli operatiivisesti hoidettavien potilaiden määrään, mutta ei merkittävää vaikutusta potilaiden vammaprofiiliin Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella vuonna 2019.
Keywords: Liikenneonnettomuus, alkoholi, päihde, huumausaine, huume, vamma