Sukupuolen vaikutus lasten influenssasta johtuviin sairaalahoitoihin - Anttila, Fanny (My University, 2021)
Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää pitkällä ajanjaksolla, onko poikien ja tyttöjen välillä eroja influenssan aiheuttamien sairaalahoitojen ilmaantuvuudessa. Tutkimusaineisto koostui kaikista Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alle 10-vuotiaista lapsista, jotka oli otettu virologisesti varmistetun influenssavirusinfektion vuoksi sairaalahoitoon Turun yliopistollisen keskussairaalan lastenklinikalle. Tutkimusajanjakso oli 30 vuotta, 1.7.1988 - 30.6.2018. Sairaalahoitoon otetut lapset jaettiin sukupuolen perusteella tyttöihin ja poikiin ja iän perusteella seitsemään eri ryhmään. Sairaalahoitoon joutuneiden lasten määrät suhteutettiin tutkimusajanjaksolla kaikkiin Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella asuneisiin alle 10-vuotiaisiin lapsiin. Tyttöjen ja poikien välisten ilmaantuvuuserojen tilastollisessa testauksessa käytettiin StatsDirect-ohjelmaa. P-arvojen ollessa < 0.05 erojen tulkittiin olevan tilastollisesti merkitseviä. Tutkimuksessa poikien todettiin joutuvan influenssan vuoksi sairaalahoitoon enemmän kuin tyttöjen. Tutkimusajanjaksolla kaikista alle 10-vuotiaista 5,06 poikaa joutui vuosittain sairaalahoitoon 10 000 poikaa kohden. Tytöillä vastaava luku oli 4,01 / 10 000 tyttöä. Pojat joutuivat siis 26 % todennäköisemmin influenssan vuoksi sairaalahoitoon kuin tytöt (p = 0,0025). Vaikka jokaisessa yksittäisessä ikäryhmässä ei saatu tilastollisesti merkittäviä eroja poikien ja tyttöjen välille, oli kaikissa ikäryhmissä kuitenkin johdonmukaisesti nähtävissä, että pojat joutuivat useammin sairaalahoitoon kuin tytöt. Syy sille, miksi pojat joutuvat influenssan vuoksi sairaalahoitoon useammin kuin tytöt on epäselvä ja tarjoaakin erinomaisen ja tärkeän aiheen seuraaville tutkimuksille.
Keywords: influenssa, lapset, sukupuoli, sairaalahoito