Nuorten muuntohuumeiden käyttö ja haittojen vähentäminen : Kirjallisuuskatsaus sosiaalityön näkökulmasta - Lång, Helmi (My University, 2026)
Tässä kandidaatintutkielmassa tarkastellaan nuorten muuntohuumeiden käyttöä ja haittojen vähentämistä sosiaalityön näkökulmasta. Tutkielman tavoitteena on hahmottaa, millä tavoilla nuorten muuntohuumeiden käyttö näkyy sosiaalityössä ja miten ilmiö näkyy palvelujärjestelmässä. Aineisto koostuu kansainvälisistä vertaisarvioiduista tutkimuksista, Suomen tilannetta tarkastellaan johtopäätöksissä tilastojen ja raporttien avulla. Tutkimusmenetelmänä olen hyödyntänyt integroivaa kirjallisuuskatsausta, jonka avulla jäsennän aiempaa tutkimustietoa aiheesta. Alfa-PVP:tä hyödynnetään tutkielmassa esimerkkinä muuntohuumeesta, jonka ympärille on viime vuosina muodostunut laajaa yhteiskunnallista keskustelua Suomessa. Tutkielmani teoreettisena pohjana toimi yleisesti muuntohuumeet ja niiden käyttöön liittyvät piirteet, Suomen ja Euroopan huumetilanne sekä suomalainen päihdepalvelujärjestelmä. Tarkoituksena on lisätä ymmärrystä nuorten muuntohuumeiden käytöstä ja tarkastella sosiaalityön roolia tilanteessa, jossa huumemarkkinat ja päihdetilanne muuttuvat nopeasti. Kirjallisuuskatsauksen tulokset ovat monipuolisia, mutta yhtenäisiä. Tuloksista oli havaittavissa, että muuntohuumeiden käyttö liittyy eritasoisiin riskeihin, jotka ovat yhteydessä nuoruusiän kehityksellisiin piirteisiin, mielenterveyden haasteisiin ja sosiaalisiin olosuhteisiin. Muuntohuumeiden arvaamattomat ja voimakkaat vaikutukset lisäävät erityisesti psyykkistä oireilua ja riippuvuuden syntymisen riskiä. Tämä konkretisoituu esimerkiksi alfa-PVP:n käytön yhteydessä kuvatuissa psyykkisissä ja käyttäytymiseen liittyvissä oireissa. Myös nuorten elinympäristö, kuten perhetilanne, ihmissuhteet ja yhteiskunnallinen tilanne vaikuttavat päihteiden käyttöön ja avunhakemiseen. Tutkielman tulokset osoittavat, että haittojen vähentäminen on keskeinen lähestymistapa päihdesosiaalityössä. Haittoja vähentävät menetelmät voivat tavoittaa nuoria päihteidenkäyttäjiä paremmin ja edistää luottamuksellista suhdetta palveluihin. Toisaalta niiden toteutuminen on riippuvaista lainsäädännöstä, päihdepolitiikasta ja palvelujärjestelmän rakenteista. Aineistossa nousee esille myös sosiaalityöntekijöiden kokema ammatillinen epävarmuus muuntohuumeisiin liittyvässä osaamisessaan. Tutkielman perusteella nuorten muuntohuumeiden käyttöä on tärkeää tarkastella sosiaalityön näkökulmasta kokonaisvaltaisena ilmiönä, johon yksilölliset, sosiaaliset ja rakenteelliset tekijät vaikuttavat. Aiempi tutkimus on painottunut yksittäisiin tässä tutkielmassa käsiteltäviin teemoihin, eikä ilmiötä kokonaisvaltaisesti yhdistävää tutkimusta ole tehty. Tästä syystä lisätutkimus on tarpeellista. Tutkielma tuo esiin sosiaalityön merkityksen nuorten tukemisessa, palveluohjauksessa ja haittojen vähentämisessä muuttuvan huumetilanteen kontekstissa.
Keywords: muuntohuumeet, päihdesosiaalityö, nuoret, haittojen vähentäminen, alfa-PVP