Sukupuolten tasa-arvo Petteri Orpon hallitusohjelmassa - Puurula, Mia (My University, 2024)
Tämä tutkimus keskittyy sukupuolten tasa-arvon edistämiseen Petteri Orpon hallitusohjelmassa. Orpon hallituksen ohjelma julkaistiin vuonna 2023 ja se määrittelee hallituksen tärkeimmät tavoitteet ja tehtävät hallituskaudelle 2023-2027. Tutkimuksessa tarkastellaan hallitusohjelmasta löytyneitä ilmauksia suhteessa Tasa-arvovaltuutetun antamiin suosituksiin tasa-arvon edistämisestä Suomessa. Tasa-arvovaltuutettu laatii kerran neljässä vuodessa selonteon eduskunnalle Suomen tasa-arvon tilanteesta sekä listan suosituksista, joilla sukupuolten tasa-arvoa voitaisiin lisätä Suomessa. Tasa- arvovaltuutetun uusin julkaisu on vuodelta 2022 ja suositukset jakautuvat viiteen eri teemaan. Hallitusohjelman ilmausten analysointi suhteessa Tasa-arvovaltuutetun suosituksiin luo käsityksen siitä, kuinka olennaisia tasa-arvokysymyksiä hallitusohjelmassa halutaan edistää. On olennaista myös tarkastella, minkälaista tasa-arvoa hallituksen tavoitteet ja toimenpiteet tuottavat todellisuudessa. Tästä syystä analysoin ilmauksia suhteessa muodollisen ja tosiasiallisen tasa-arvon käsitteisiin. Tutkimuksen analyysimenetelmänä toimi teoriaohjaava sisällönanalyysi, jota ohjasivat tasa-arvon käsite sekä sen alakäsitteet muodollinen ja tosiasiallinen tasa-arvo. Etsin hallitusohjelmasta ilmauksia tasa-arvon edistämisestä hakuohjelmaa hyödyntäen. Laadin sisällönanalyysin tueksi taulukon, joka teki tulosten analysoimisesta selkää. Jaottelin ilmaukset Tasa-arvovaltuutetun suosituksia vastaaviin teemoihin ja tämän jälkeen pohdin, tuottavatko ilmaukset muodollista vai tosiasiallista tasa-arvoa. Tutkimustulokset osoittavat, että hallitusohjelmasta löytyi yhteneväisyyksiä Tasa-arvovaltuutetun antamien suositusten teemojen kanssa. Hallitusohjelmasta löytyi eniten ilmauksia liittyen oikeussuojaan ja syrjintäkieltojen valvontaan sekä työelämän tasa-arvoon. Sukupuolen moninaisuuden teema jäi kokonaan huomioimatta hallitusohjelmassa. Ilmauksissa oli melko tasaisesti viitteitä sekä muodolliseen että tosiasialliseen tasa-arvoon. Hallitusohjelman merkitystä sukupuolten tasa-arvon edistämiselle Suomessa voidaan tutkia perusteellisesti vasta Orpon hallituskauden jälkeen.
Keywords: sukupuolten tasa-arvo, tasa-arvopolitiikka, hallitusohjelma, muodollinen tasa-arvo, tosiasiallinen tasa-arvo