A-ryhmän streptokokin aiheuttama tautitaakka Varsinais-Suomen alueella - Tuominen, Marko (My University, 2018)
Tässä opinnäytetyössä tutkitaan Streptococcus pyogenes-bakteerin aiheuttamien infektioiden esiintymistä Varsinais-Suomessa. Aineistona oli vuosina 2006–2015 S. pyogeneksen suhteen positiiviset bakteeriviljelylöydökset. Tiedot saatiin Tyksin kliinisen mikrobiologian Samba-laboratoriotietojärjestelmästä. Tutkimusaineisto sisälsi potilaskohtaisesti tiedot kunkin löydöksen näytelaadusta, näytteen ottopäivästä sekä terveydenhuollon yksiköstä/osastosta, joka näytteenoton oli tilannut. Näiden tietojen perusteella laskettiin Excel- ja JMP Pro 12-ohjelmaa käyttäen laskettua löydösten esiintyvyydet eri ikäryhmillä, sukupuolilla sekä vuodenaikavaihtelu esiintyvyydessä. Osana syventävien opintojen työhön tehtiin myös kirjallisuuskatsaus S. pyogeneksestä ja sen aiheuttamien tautien esiintyvyydestä maailmassa. Suurin ilmaantuvuus S. pyogenes -löydöksillä oli 5–9-vuotiailla ja suurin osa kyseisistä löydöksistä oli saatu nielunäytteistä eli taustalla oli nieluinfektioita. Edellä mainitusta ikäluokasta alkaen löydösten ilmaantuvuus väheni, kunnes 35–39-vuotiailla ilmaantuvuus nousi. Tässäkin ikäryhmässä suurin osa löydöksistä oli saatu nielunäytteistä. Märkänäytteistä saatuja positiivisia löydöksiä oli pääosin enemmän miehillä kuin naisilla, poikkeuksena 80–84- ja yli 95-vuotiaat. Iäkkäiden ikäryhmissä löydösten lukumäärä tosin oli pieni, joten sen suhteen tarkkoja päätelmiä ei voi tehdä. Verestä saatujen positiivisten löydösten insidenssi oli alle 54-vuotiailla tasainen molemmilla sukupuolilla. 54–79-vuotiailla sen sijaan S. pyogeneksen veriviljelylöydösten insidenssi oli suurempi miehillä, sitä vanhemmissa ikäluokissa insidenssi oli suurempi naisilla.
Keywords: Streptococcus pyogenes, ilmaantuvuus, infektio, nielurisatulehdus, bakteremia, selluliitti, ruusu, märkiminen