Opettaja-lehden välittämä kuva lastensuojelusta - Tukiainen, Lassi (My University, 2024)
Tämän tutkielman tavoitteena on tutkia Opettaja-lehden välittämää kuvaa opetus- ja kasvatusalojen ammattilaisten näkemyksistä lastensuojeluun liittyen. Johdannossa nostetaan esiin yleisiä ja ajankohtaisia aiheita lastensuojelusta ja koulumaailmasta. Teoriaosuudessa käsitellään lastensuojeluun ja koulumaailmaan liittyviä näkökulmia. Lastensuojelusta tuodaan esiin tärkeimpiä käsitteitä, antaen näin lukijalle yleiskuvan siitä, mistä lastensuojelussa on kyse. Lastensuojelun käsittelyä laajennetaan koulun kontekstiin ja lopuksi kerrotaan lastensuojelusta merkittävimpinä tilastoina ja lukuina. Koulumaailman käsittelyssä lähdetään liikkeelle opettajan työstä ja lastensuojelun kohtaamisesta. Teorian teemoiksi nostetaan myös lastensuojelun asiakkaana olevan oppilaan koulunkäynti, tukeen ja opiskeluhuoltoon liittyvät asiat ja myös koulumenestyksen merkitys oppilaan elämässä. Tutkimuskysymystä ja sen asettelua käsitellään omassa kappaleessaan seuraavaksi. Asetettua tutkimuskysymystä perustellaan ja alustetaan tulevaa varten. Tutkimuskysymykseksi on asetettu: ”Millaista kuvaa Opettaja-lehti välittää lastensuojelun näkymisestä opetusalan ammattilaisten työssä?”. Tutkimusotteena on kvalitatiivinen eli laadullinen tutkimus ja lähestymistapana sekä analyysimenetelmänä toimii laadullinen sisällönanalyysi. Aineistona tutkimuksessa toimii valmis aineisto. Aineistoksi on valittu Opetusalan Ammattijärjestön julkaiseman ”Opettaja”-lehden kautta julkaistut tekstit. Aineisto on kerätty lehden digitaalisesta julkisesti jaetusta tietokannasta tutkimuksen kannalta oleellisin hakusanoin. Tutkimuksen merkittävät tulokset on jaettu omiin alaotsikoihin sen perusteella, miten analyysin jälkeen on päädytty tutkimuskysymyksen kannalta oleellisin kategorioihin. Tutkimuskysymyksen kannalta merkittävimmät tulokset liittyvät opetusalan ammattilaisten toimenkuvaan ja työuupumukseen, sekä moniammatilliseen yhteistyöhön että opetusalaan suoraan ja välillisesti vaikuttaviin resursseihin. Tutkimus päättyy pohdintaan, missä käsitellään keskeisimpiä tuloksia ja tehdään havaintoja tutkimusaiheesta.
Keywords: lastensuojelu, opetusala, koulutyö, Opettaja-lehti, OAJ