Toimitusketjun suunnittelu VUCA-ympäristössä : SCOR-mallin rooli toimittajariskien hallinnassa - Granholm, Erik (My University, 2025)
Nykyaikaiset globaalit toimitusketjut toimivat VUCA-ympäristössä (Volatility, Uncertainty, Complexity, Ambiguity) – olosuhteissa, joita luonnehtivat epävakaus, epävarmuus, monimutkaisuus ja tulkinnanvaraisuus. Viimeaikaiset häiriöt, kuten COVID-19-pandemia, ovat osoittaneet, että perinteinen kustannustehokkuuteen perustuva toimitusketjun hallinta ei riitä suojaamaan yrityksiä musta joutsen (Black Swan) - tapahtumilta, eli äärimmäisen harvinaisilta ja ennakoimattomilta häiriöiltä, joilla on katastrofaaliset vaikutukset. Erityisesti toimitusketjun alkupään toimittajariskit ovat nousseet kriittiseksi haasteeksi verkostojen monimutkaistuessa. Tämän kandidaatintutkielman tavoitteena on analysoida, miten SCOR-malli (Supply Chain Operations Reference) tukee toimittajariskien tunnistamista, arviointia ja hallintaa toimitusketjun suunnittelun näkökulmasta. Tutkimus toteutettiin kirjallisuuskatsauksena, jossa tarkasteltiin SCOR-mallin kolmea keskeistä prosessialuetta Plan (suunnittelu), Source (hankinta) ja Enable (mahdollistaminen). Tutkimuksen tulokset osoittavat, että SCOR-malli tarjoaa hierarkkisen rakenteen riskien hallintaan. Plan-prosessi vastaa ympäristön volatiliteettiin määrittämällä strategiset puskurit, kuten varmuusvarastot ja varakapasiteetin. Source-prosessi hallitsee kompleksisuutta holistisen toimittajavalinnan ja redundanssin, kuten monitoimittajastrategian avulla, mikä on välttämätöntä toimitusketjun elinvoimaisuuden varmistamiseksi. Enable-prosessi toimii riskienhallinnan operatiivisena selkärankana. Se standardoi datan ja säännöt, mikä hälventää epäselvyyttä ja parantaa näkyvyyttä. Johtopäätöksenä todetaan, että SCOR-mallin soveltaminen riskienhallintaan edellyttää siirtymistä staattisesta suorituskyvyn mittaamisesta dynaamiseen oppimiseen. Enable-prosessin avulla organisaatio voi rakentaa antifragiliteettia eli kykyä ei vain palautua häiriöistä, vaan vahvistua niistä oppimalla ja päivittämällä liiketoimintasääntöjä.
Keywords: toimitusketjun riskienhallinta, SCOR-malli, toimittajariskit, VUCA, resilienssi, antifragiliteetti