“Syytä pitää maan turvallisuudelle erittäin vaarallisena” : S/S Polariksella palanneet Espanjan sisällissodan suomalaiset ja Valtiollinen poliisi 1938–1944 - Valta, Ville (My University, 2025)
Kandidaatintutkielmassani tutkin Espanjan sisällissodasta joulukuussa 1938 palannutta 20 miehen joukkoa ja erityisesti sitä, millaisena uhkana tasavallan puolella Espanjassa sotineita pidettiin Suomen sisäiselle turvallisuudelle Valtiollisen poliisin näkökulmasta vuosina 1938–1944. Useat tutkittavista olivat aktiivisia ammattiyhdistyksissä ja vasemmistolaisissa liikkeissä 1930-luvulla ja sotien aikana, jolloin vaarallisena aatteena Suomessa pidettyä kommunismia vastaan taistellut Valtiollinen poliisi oli heistä erityisen kiinnostunut. Espanjan-kävijöistä epäilyttävimpiä seurattiin, kuulusteltiin ja myös vangittiin toimintansa vuoksi. Henkilökohtaisen vapauden rajoittaminen korostui etenkin sota-aikoina, jolloin monia maan turvallisuudelle vaarallisena pidettyjä henkilöitä suljettiin turvasäilöön. Vasemmistoliikkeistä tutkielmassani korostuu etenkin Suomen–Neuvostoliiton rauhan ja ystävyyden seura, jossa useat tutkittavista vaikuttivat näkyvästi.
Keywords: Espanjan sisällissota, Espanjan-kävijät, kommunismi, vasemmistolaisuus, 1930-luku, 1940-luku, talvisota, jatkosota, valtiollinen poliisi, Etsivä keskuspoliisi, Suomen–Neuvostoliiton rauhan ja ystävyyden seura