C1–C2-segmentin anatomisen variaation merkitys oireettomilla henkilöillä - Valkama, Arvo (My University, 2026)
C1–C2-segmentti vastaa noin puolesta kaularangan rotaatiokapasiteetista, ja lievää rotaatioasymmetriaa on kuvattu myös oireettomilla henkilöillä. C1–C2-tason kuvantamislöydösten kliininen merkitys on kuitenkin herättänyt keskustelua erityisesti whiplash-oireyhtymän yhteydessä, ja osaa löydöksistä on tulkittu patologisiksi ilman selkeää kliinistä korrelaatiota. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli määrittää C1–C2-segmentin rotaation ja siihen liittyvien mittausarvojen normaalivariaatiota oireettomassa populaatiossa. Tutkimus toteutettiin retrospektiivisesti analysoimalla 100 oireettoman henkilön korkean resoluution varjoainetehosteiset kaulavaltimoiden tietokonetomografiat (CTA). Kuvista mitattiin pään aksiaalinen asento, densin rotaatio suhteessa C1:een, C1–C2-rotaatio, densin lateraalinen siirtymä, C1–C2-fasettien anteroposterioriset siirtymät sekä C1- ja C2-fasettipintojen pituudet. Tilastollisina menetelminä käytettiin Welch’n t-testiä ja Pearsonin korrelaatiota. Tilastollisen merkitsevyyden rajana oli p ≤ 0,05. C1–C2-rotaation keskiarvo oli noin 3–4 astetta ilman systemaattista suuntautumista myötä- tai vastapäivään. Densin lateraalinen siirtymä pysyi keskimäärin alle yhden millimetrin eikä osoittanut lateraalista epäsymmetriaa. C1–C2-rotaation ja vasemman–oikean fasettisiirtymän erotuksen välillä havaittiin erittäin voimakas positiivinen korrelaatio (r = 0,789, p < 0,0001), mikä kuvastaa segmentin normaalia biomekaniikkaa. Densin lateraalinen siirtymä ei korreloinut rotaation suuruuden kanssa. Fasettipintojen pituuksissa ei todettu lateraalista epäsymmetriaa, vaikka C1- ja C2-tasojen välillä havaittiin normaaliin anatomiaan liittyvä mittaero. Lievä C1–C2-rotaatio ja siihen liittyvä fasettien vastakkaissuuntainen siirtymä ovat tavallisia löydöksiä oireettomilla henkilöillä. Pelkkä kuvantamisessa todettu rotaatioasymmetria ei osoita rakenteellista instabiliteettia ilman kliinistä korrelaatiota. Normaalivariaation tunteminen on keskeistä ylidiagnostiikan ja tarpeettomien kirurgisten toimenpiteiden välttämiseksi.