Joukkovelkakirjan haltijoiden hyväksi annetut vakuudet ja heidän asemansa arvopaperistamistransaktiossa - Haanpää, Jenni (My University, 2025)
Tutkimuksessa tarkastellaan joukkovelkakirjalainojen vakuusjärjestelyjä ja sijoittajien asemaan arvopaperistamistransaktioissa. Arvopaperistaminen mahdollistaa rahoitusvälineiden tehokkaamman ja likvidimmän jakamisen, mutta tuo mukanaan myös riskejä, kuten epäsymmetristä informaation riskin sijoittajille. Tutkimuksessa selvitetään, miten sijoittajien turva on nykyoikeuden mulaan järjestetty vakuuksilla keskittyen vakuuksien asianmukaiseen varmistamiseen ja sijoittajien asemaan erillisyhtiön liikkeelle laskemassa joukkovelkakirjalainassa. Tutkimus hyödyntää käytännöllistä lainoppia tutkimusmenetelmänä, jossa analysoidaan voimassa olevaa lainsäädäntöä, kuten EU:n arvopaperistamisasetusta, ja tarkastellaan käytännön oikeusperiaatteiden soveltamista. Keskeisinä tutkimuskysymyksinä ovat, miten vakuusjärjestelyjen julkivarmistus toteutetaan arvopaperistamistransaktiossa ja millä muilla keinoilla voidaan suojata sijoittajan asema. Tutkimus paljastaa, että tehokas julkivarmistus edellyttää jokaisen arvopaperistamistransaktion vaiheen erillistä julkivarmistusta, jolloin saatavien siirron ja saatavien panttauksen julkivarmistus sekä oheisvakuuksien edelleenpanttauksen julkivarmistukset, tarjoavat sijoittajille parhaan suojan. Sijoittajien asemaa parantaa myös arvopaperistamisasetuksessa vaaditut huolellisuus- ja selonottovaatimukset sekä sijoittajien kollektiivinen edustaja, joka hoitaa vakuuksia ja huolehtii sijoittajien oikeuksista. Lopputuloksena voidaan todeta, että nykyisin voimassa oleva lainsäädäntö tarjoaa riittävän suojan sijoittajien etuja varten, ja arvopaperistamisasetuksen myötä sijoittajien tiedonsaanti ja riskienhallinta on parantunut, mikä vähentää aikaisemmin esiintynyttä epäsymmetrisen informaation riskiä.
Keywords: arvopaperistaminen, arvoaperistamisasetus, saatavien panttaus, julkivarmistus, edellenpanttaus