Onko finanssipolitiikka tehokas keino luottolaman aiheuttamiin ongelmiin? : Finanssipolitiikka tukemassa rahapolitiikan (keskuspankin) toimia. - Suvila, Arttu (My University, 2025)
Tämän pro gradu -tutkielman tarkoitus on tarkastella finanssipolitiikkaa keskeisenä makrotaloudellisena toimijana. Syy tutkimusaiheelle on sen yhteiskunnallinen merkitys taloustieteellisestä näkökulmasta havainnoituna. Pääteemana on käsitellä Yhdysvaltain suuresta talouskriisistä aiheutunutta pankkisektorin antolainauksen supistumista ja siitä seuranneita toimenpiteitä sekä keinoja. Osatutkimuskysymyksessä tarkastelun kohteena on raha- ja finanssipolitiikan yhteiskytkös sekä vuorovaikutus. Pankkien myöntämien luottojen vähentyminen osana kansantalouden taantumaa on haitallista etenkin pienyrityksille. Seurauksena on makrofundamenttien kuten tuotannon, kysynnän ja työllisyyden aleneminen, jolloin talouteen syntyy tuotannontekijöiden vajaakäyttöä. Rahoituksen välittymisen häiriö saa raha- ja finanssipolitiikan väliaikaisesti vaihtamaan osia. Näiden talouspolitiikan osa-alueiden yhteinen symbioosi osoittaa niiden olevan yhdessä enemmän kuin erillisinä osiensa summa. Tutkimusmenetelmän muotona on systemaattinen kirjallisuuskatsaus, jonka valikoituminen ja tulokset tukeutuvat tutkielman teoreettiseen viitekehykseen ja osoittavat finanssipolitiikan olevan vastaus tutkimuskysymykseen erityisesti lyhyellä aikavälillä ennen rahapolitiikan mukautumista. Hintajäykkyyden havaitaan olevan suotuisa elementti julkisten menojen lisäyksen kannalta. Informaation jäykkyys puolestaan hankaloittaa niin taloudenpitäjien kuin poliittisten päättäjienkin odotuksia tulevasta. Jäykkyyttä aiheuttavat myös erilaiset viiveet, jotka tekevät finanssipolitiikasta aikariippuvaisen lisäksi voimakkaasti tilariippuvaista. Finanssipolitiikan analysointi ei ole lainkaan yksiselitteistä, koska kansantalouteen iskeytyy jatkuvasti erilaisia shokkeja ja vaikutukset levittyvät epälineaarisesti.
Keywords: luottolama, finanssipolitiikka, tilariippuvuus