Miehen hedelmällisyys - Toppari, Jorma; Kotaja, Noora (Finland, 2026)
Miesten hedelmättömyys on monitekijäinen ja kliinisesti heterogeeninen tila, joka koskettaa arviolta noin 17 %:a miehistä maailmanlaajuisesti. Hedelmättömyys voi johtua siittiötuotannon häiriöistä kiveksissä tai siemennesteen siittiöiden määrällisistä, rakenteellisista tai toiminnallisista poikkeavuuksista. Geneettisillä tekijöillä on oma osansa hedelmättömyyden taustalla, mutta kliinisessä diagnostiikassa tunnistetut geneettiset syyt rajoittuvat toistaiseksi pääasiassa tunnetuimpiin kromosomipoikkeavuuksiin. Viime vuosina on raportoitu huolestuttavasta kehityssuunnasta, siemennesteen laadun heikkenemisestä, mikä saattaa viitata laajempaan miesväestön hedelmällisyyden vähenemiseen. Tämän ilmiön taustalla vaikuttavia tekijöitä ei vielä täysin tunneta, mutta ympäristötekijöiden - kuten kemikaalialtistuksen ja ympäristömyrkkyjen - osuutta epäillään merkittäväksi. Tilanteen ymmärtämiseksi ja diagnostiikan kehittämiseksi tarvitaan kipeästi laajamittaista ja syvällistä tutkimusta, jonka avulla voidaan tunnistaa paremmin miesten hedelmällisyyttä säätelevät tekijät.