Positiiviset veriviljelylöydökset Tyksin vastasyntyneiden teho-osaston potilailla 2006-2010 ja 2015-2021 - Vanamo, Eveliina (My University, 2024)
LÄHTÖKOHDAT Viime vuosikymmenien aikana raskaana olevien naisten Streptococcus agalactiae (GBS) -bakteerin seulonnassa, vastasyntyneiden teho-osastojen arkkitehtuurissa sekä bakteerien mikrobilääkeresistenssissä on tapahtunut muutoksia. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää vastasyntyneiden sepsiksen aiheuttajissa, potilaiden taustatekijöissä sekä bakteerien mikrobilääkeresistenssissä tapahtuneita mahdollisia muutoksia. MENETELMÄT Tämä retrospektiivinen aineisto koostuu vuosina 2006–2010 ja 2015–2021 Tyksin vastasyntyneiden teho-osastolla hoidettujen veriviljelypositiivisten potilaiden sairauskertomusmerkinnöistä. Sepsis määriteltiin varhaiseksi (early onset sepsis, EOS), kun positiivinen veriviljelynäyte oli otettu 0–3 vrk iässä ja myöhäiseksi (late onset sepsis, LOS), kun näyte oli otettu tätä myöhemmin. TULOKSET Vuosina 2006–2010 EOS:n sairastui 18 ja LOS:n 32 vastasyntynyttä. 2015–2021 EOS:n sairastui 21 ja LOS:n 42 vastasyntynyttä. Taudin ilmaantuvuus pysyi ennallaan. EOS:n yleisin aiheuttaja 2006– 2010 oli GBS, joka kasvoi veriviljelyssä 50 % tapauksista. Vuosina 2015–2021 EOS liittyi aiempaa useammin ennenaikaisuuteen ja GBS:n osuus taudinaiheuttajana laski 19 %:iin. PÄÄTELMÄT GBS:n osuus varhaisen sepsiksen aiheuttajana väheni seuranta-aikana merkittävästi. Empiiristen mikrobilääkehoitojen suosituksiin ei ole tällä hetkellä tarpeen tehdä muutoksia, mutta mikrobilääkeresistenssin kehitystä tulee seurata myös jatkossa.

Summary Background Practices regarding screening of pregnant women for Streptococcus agalactiae (GBS), architectural design of neonatal intensive care units, and emergence of antimicrobial resistance have all altered during the past decades. Aims of this study were to investigate possible local changes in microbial aetiology, antimicrobial resistance, and clinical characteristics related to neonatal sepsis. Methods Children with positive blood culture who were treated in the neonatal intensive care unit of Turku University Hospital 2006–2010 and 2015–2021 were included in this retrospective analysis. Early onset sepsis (EOS) was defined as positive blood culture drawn at the age of 0–3 days, and late onset sepsis (LOS) when the positive blood culture was drawn later. Results During 2006–2010, 18 neonates were diagnosed with EOS and 32 with LOS. During 2015–2021, 21 neonates were diagnosed with EOS and 42 with LOS. GBS was identified as the causative agent of EOS in 50 % of the cases in 2006–2010 and 19 % of the cases in 2015–2021. Prematurity was more prevalent in EOS cases during 2015–2021. LOS was associated with prematurity in most of the cases during both time periods. Conclusions During the study period, role of GBS in the aetiology of EOS has decreased substantially. There is no urgent need to modify current guidelines for empirical antimicrobial therapy of neonatal sepsis, but development of antimicrobial resistance must be monitored closely.
Keywords: Vastasyntyneen sepsis, early onset sepsis, EOS, late onset sepsis, LOS, GBS