”Kaikki tämä oli maalauksellisen kiehtovaa” : Louis Sparre taiteen ja kulttuurin vaikuttajana Suomessa 1889–1908 - Solin, Henrika (My University, 2026)
Taiteilija Pehr Louis Sparre af Söderborg (1863–1964) oli taidemaalari, huonekalusuunnittelija ja kirjailija. Italialais-ruotsalainen Sparre vietti osan elämästään Suomessa ja sai vaikutteita suomalaisesta art nouveausta ja karelianismista. Hän vaikutti merkittävästi Suomen taideteollisuuteen perustaessaan Iris-huonekalu- ja keramiikkatehtaan Porvooseen. Tutkielmassani tarkastelen taiteilija Sparren työuraa ja elämää Suomessa vuosina 1889–1908. Keskityn Sparren taiteilijauran kehittymiseen Suomessa. Tutkielmaani ohjaavat seuraavat kysymykset: miksi Suomi valikoitui Sparren määränpääksi, miten Sparre verkostoitui suomalaisissa taiteilijapiireissä, miten vuodet Suomessa vaikuttivat Sparren taiteilijauraan ja miten karelianismi vaikutti Sparren teoksiin. Tutkimuksessani käytän kulttuuri- ja sosiaalihistoriallista tutkimusotetta. Sovellettuna metodina on erilaisten visuaalisten ja kirjallisten lähteiden lähiluku ja vertailu. Pääasiallinen tutkimusmateriaali on eri arkistoista löytyvä Sparrea koskeva kirjeenvaihto ja aikalaiskeskustelu sanomalehdissä. Louis Sparren kirjeenvaihto Akseli Gallen-Kallelan kanssa muodostaa tutkimukseni pääasiallisen materiaalin. Tarkastelen Kansalliskirjaston sanomalehtiarkiston avulla Sparren tuotantoa, näyttelyitä ja niihin liittyvää aikalaiskeskustelua erityisesti arvostelujen kautta. Louis Sparren puolison, Eva Mannerheim-Sparren muistelmateos Taiteilijaelämää (1951) avaa pariskunnan elämää vuoteen 1908 asti. Tutkimustulokset osoittavat, että Suomi valikoitui Sparren määränpääksi opiskeluvuosina syntyneiden taiteilijayhteyksien kautta. Suomessa vietetyt vuodet olivat ratkaisevia hänen taiteellisen uransa muotoutumiselle. Sparre oli yksi niistä toimijoista, jotka varhaisessa vaiheessa suuntasivat taiteilijoiden mielenkiinnon kohti Karjalaa ja vaikuttivat siten karelianismin syntyyn ja leviämiseen. Sparren taiteellinen ja taideteollinen toiminta Suomessa kytkeytyi tiiviisti suomalaiseen art nouveauhon ja karelianistiseen ajatteluun, mutta ei rajoittunut niihin.
Keywords: Louis Sparre; Eva Mannerheim-Sparre; karelianismi; art nouveau; nationalismi; Kalevala; Iris-tehdas; maalaustaide; Akseli Gallen-Kallela; 1800- ja 1900-lukujen vaihde; realismi