Joukkoistamalla kuvatun dokumenttielokuvan tuotantoprosessi - Sippola, Harri (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Työssä tutkitaan kolmen joukkoistamalla kuvatun dokumenttielokuvan tuotantoprosessia. Elokuvien kuvaaminen on joukkoistettu elokuvan aiheen mukaisesti suurelle joukolle amatöörejä, jotka ovat suuremmaksi osaksi kuvanneet itseään. Tuotannon johtamisen ovat hoitaneet ammattilaiset. Tutkimuksessa mukana olevat elokuvat ovat yhtenä päivänä 192 maassa kuvattu Life in a day (2011) sekä kaksi Yleisradion rahoittamaa Suomessa tehtyä musiikin fanituksesta kertovaa elokuvaa Kuningas Matti ja ysäristit (2014) sekä To Nightwish with love (2016). Tutkimus käy läpi kunkin elokuvan tuotantoprosessin niiden tuotantojärjestyksessä, joka on ennakkovalmistelu – tuotanto – jälkituotanto – levitys. Kustakin tuotantovaiheesta on oma käsittelylukunsa ja ne käydään läpi yksityiskohtaisesti. Tutkimusaineisto koostuu tekijähaastatteluista, elokuvien joukkoistamiskampanjoista, itse elokuvista sekä elokuvista kirjoitetuista artikkeleista. Tutkimuskirjallisuus koostuu joukkoistamisen tutkimuksesta sekä Axel Brunsin käyttäjä-tuottajuuden käsitteestä. Tutkimuksessa kuvaillun tuotantometodin etuina ovat kuvaajilta tuleva parhaimmillaan poikkeuksellisen intiimi materiaali sekä perinteiseen ammattituotantoon verrattuna joustava tuotantotapa. Heikkouksina voidaan pitää hankkeiden heikkoa taloudellista kannattavuutta sekä vastuuhenkilöiden suurta kuormitusta. Metodi on kuitenkin osoittanut toimivuutensa ja sitä olisikin kehitettävä edelleen sekä uusien elokuvahankkeiden että jatkotutkimusten muodossa.