MAAKUNTIEN VÄLINEN VALIKOIVA MUUTTOLIIKE JA MAAKUNTIEN VÄLISET TULOEROT - Aro, Rasmus (My University, 2019)
Tässä Pro gradu -tutkielmassa tarkastellaan maan sisällä tapahtuvaa maakuntien välistä muuttoliikettä ja sen vaikutuksia tuloeroihin maakuntien välillä. Tutkimuksen tarkoituksena on kuvata muuttoliikkeen ja maakuntien välisten tuloerojen suhdetta tarkastelemalla maakuntien välillä muuttavia tulojen, iän ja koulutuksen perusteella. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys muodostuu tuloerojen vaikutuksista, muuttoliiketeorioista, muuttoliikkeeseen vaikuttavista tekijöistä sekä alueiden välisiä eroja kuvaavista teorioista ja selitysmalleista. Tutkimuksen aineistona toimivat Tilastokeskuksen muuttoliikeaineistot tuloperustaisen muuttoliikkeen osalta vuosien 2013-2016 aikana ja iän ja koulutuksen osalta vuosien 2010-2017 aikana. Tuloperustainen muuttoliike on erillisaineisto, ikäperustainen muuttoliike perustuu Tilastokeskuksen maksulliseen Väestö ja muuttoliike tietokantaan ja koulutusperustainen muuttoliike perustuu Tilastokeskuksen ilmaiseen Statfin tietokantaan. Aineiston perusteella on laskettu kaikkiin maakuntiin kohdistuva muuttoliike kaikista maakunnista muuttajien tulojen, iän ja koulutuksen perusteella. Tutkimuksen perusteella selviää, että erityisesti Uusimaa hyötyy maan sisäisestä muuttoliikkeestä niin tulorakenteen, ikärakenteen kuin koulutusrakenteen perusteella. Uusimaa saa muuttovoittoja kaikista tuloryhmistä, nuorista ja nuorista aikuisista ja korkeakoulutetuista. Ikäperustaisessa muuttoliikkeessä havaitaan kaksi eri trendiä Uudenmaan osalta, Uusimaa saa merkittäviä muuttovoittoja nuorista ja nuorista aikuisista mutta kärsii muuttotappioita kaikista yli 35 vuotiaista. Osa muista ”yliopistomaakunnista” höytyy jossain määrin etenkin koulutuksen perässä tapahtuvasta muuttoliikkeestä, kun taas muut maakunnat jäävät muuttoliikkeen nollasummapelin maksajiksi. Erityisesti inhimillisen pääoman ja aktiivi-ikäisen väestön keskittymien muuttoliikkeen johdosta etenkin Uudellemaalle kasvattaa maakuntien välisiä tuloeroja erityisesti pidemmän ajanjakson aikana. Tutkimuksessa löydetään myös merkittävä tarve maan sisäistä muuttoliikettä koskevalle laajemmalle tutkimukselle.
Keywords: Muuttoliike, aluekehitys, maan sisäinen muuttoliike, tuloerot, maakuntavertailu, alueelliset erot, inhimillinen pääoma, polarisaatio, alueellinen eriytyminen