Homostelua heterohuvilassa : Analyysi queer-hetkistä tosi-tv-ohjelmassa Love Island Australia - Melander, Amanda (My University, 2024)
Love Island Australia on rakkauden löytämiseen keskittynyt tosi-tv-ohjelma, jossa muusta maailmasta eristetty joukko sinkkuja asuu trooppisessa huvilassa. Love Island -formaatin keskiössä on heteroparien muodostuminen ja ohjelma nojaa vahvasti sukupuoleen ja seksuaalisuuteen liittyviin stereotypioihin. Tässä tutkielmassa tarkastellaan Love Island Australiassa muodostunutta naisparia ja heidän tarinaansa. Tutkielma keskittyy analysoimaan niitä elementtejä, jotka sallivat tai estävät queer-hetkien esille pääsemistä ohjelmassa. Tutkielman metodologisena pohjana on käytetty lähilukua ja sen teoreettinen viitekehys perustuu Adrienne Richin ja Judith Butlerin seksuaalisuutta ja sukupuolta käsitteleviin teksteihin. Tutkielman teoreettisen viitekehyksen tukena on tosi-tv:n genrekonventioihin perustuvaa teoriaa, joista oleellisin on Michael Lovelockin käsite tosi-tv:n ”pakollisesta aitoudesta”. Tutkielmassa havaittiin, että ohjelman sisällä on useampi queeriyttä esille nostava voima. Näihin voimiin lukeutuvat tosi-tv:n konventiot, jotka pyrkivät tuomaan esille osallistujien aitoutta, ja samalla saattavat asettaa odotuksen heteroseksuaalisuudesta toissijaiseksi. Queeriyttä kannustavina elementteinä nousivat esiin myös tuotannon taloudelliset motivaatiot ja ohjelman osallistujien toisilleen tarjoama tuki. Tutkielmassa havaittiin myös queeriyttä rajoittavia elementtejä, muun muassa liittyen heteroseksuaalisuutta säänteleviin sosiaalisiin rakenteisiin.