Osallistavan suunnittelun hyödyntäminen kestävän matkailun edistämisessä Rovaniemellä - Kammonen, Minea (My University, 2026)
Tämä kandidaatintutkielma tarkastelee osallistavan suunnittelun roolia kestävän matkailun edistämisessä Rovaniemellä, joka on yksi Suomen merkittävimmistä matkailukohteista ja erityisesti tunnettu talvimatkailustaan. Tutkielman tavoitteena on selvittää, miten suunnitteluprosesseihin osallistaminen voi tukea ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää matkailun kehitystä. Tutkielma tarkastelee Rovaniemen matkailun kestävyyshaasteita, paikallisten suhtautumista matkailuun, sekä olemassa olevia keinoja ja kehityssuuntia matkailun kehittämisessä. Tutkimus toteutettiin olemassa olevan kirjallisuuden ja uutislähteiden analyysillä, jota täydennettiin Rovaniemen matkailustrategioiden ja hankeraporttien laadullisella analyysilla, sekä asiantuntijan haastattelulla. Tulokset osoittavat, että osallistava suunnittelu voi vahvistaa matkailun hyväksyttävyyttä paikallisten keskuudessa ja täten edistää erityisesti sosiaalisesti kestävää kehitystä. Rovaniemen kontekstissa osallistavat menetelmät ovat jo osittain käytössä, mutta niiden systemaattisempi hyödyntäminen voisi edelleen parantaa kestävyyttä ja tasapainottaa matkailun vaikutuksia.