Kestävän energiantuotannon haasteet Singaporessa - Grönroos, Iida (My University, 2026)
Kestävän kehityksen edistäminen ja siihen liittyvä energiantuotannon päästöjen vähentäminen ovat keskeisiä tavoitteita ilmastonmuutoksen hillinnässä, sillä energiasektori tuottaa toistaiseksi valtaosan kasvihuonekaasupäästöistä. Maailmanlaajuisesti uusiutuvien energialähteiden, kuten aurinko- ja tuulivoiman, käyttö on lisääntynyt, mutta siirtymä näihin on kuitenkin edelleen haastavaa fossiilisista polttoaineista riippuvaisissa maissa. Singapore on hyvä esimerkki tiiviisti rakennetusta kaupunkivaltiosta, jossa tilanpuute, ilmasto ja luonnonvarojen vähäisyys rajoittavat kestävää energiantuotantoa. Singapore on edelleen hyvin riippuvainen naapurimaidensa energiantuotannosta, joka on pääosin fossiilisilla polttoaineilla tuotettua. Aurinkoenergia on kaupunkivaltion potentiaalisin uusiutuvan energian vaihtoehto, mutta myös siihen liittyy tilan ja sääolosuhteiden tuomia haasteita. Tämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää Singaporen kestävään energiantuotantoon siirtymisen haasteita sekä ottaa selvää mahdollisista ratkaisuista, joiden avulla maa pystyy siirtymään kohti kestävämpää energiantuotantoa. Tutkielmassa hyödynnetään pääasiassa kirjallisia lähteitä sekä sisällönanalyysia. Lisäksi tutkimuksessa käytetään joitakin tilastollisia aineistoja, kuten Maailmanpankin tilastoja ja MarketLinen toimialaprofiilia. Lähteet koostuvat useista tieteellisistä artikkeleista, sekä Singaporen valtionhallinnon tuottamista teksteistä ja raporteista. Aineistoissa käsitellään maan nykytilannetta ja tulevaisuuden tavoitteita kestävän energiantuotannon suhteen. Tutkimustulokset kertovat Singaporella olevan paljon haasteita kestävään energiantuotantoon siirtymisessä, pääosin keskittyen alueen tilanpuutteeseen, maantieteelliseen sijaintiin ja uusiutuvien luonnonvarojen vähäisyyteen. Singapore on haasteistaan huolimatta kehitellyt erilaisia kestävän kehityksen hankkeita kuten vedenpäällisiä aurinkopaneelipuistoja, joiden avulla pyritään tekemään maan energiantuotannosta kestävämpää ja omavaraisempaa. Singapore ei pääse vielä lähitulevaisuudessa täysin omavaraiseksi tai päästöttömäksi energiantuottajaksi, mutta kansainvälisen yhteistyön ja uusien teknologisten innovaatioiden avulla kestävää energiantuotantoa pystytään jatkuvasti kehittämään. Singapore on asettanut korkeat tavoitteet hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi ja pyrkii päättäväisesti kohti kestävämpää tulevaisuutta yhteistyössä naapurimaidensa kanssa.
Keywords: Singapore; energiantuotanto; kestävä kehitys; haasteet; uusiutuvat luonnonvarat; aurinkovoima; energia; kestävyys