Museot, kulttuuriomaisuus ja sota : Museums Journalissa ensimmäisen maailmansodan aikana julkaistut kirjoitukset kulttuuriomaisuuden suojelusta sodassa - Salmi, Iida (My University, 2023)
Tässä tutkielmassa tarkastelen, millä tavoin Museums Journalissa ensimmäisen maailmansodan aikana julkaistuissa kirjoituksissa käsiteltiin kulttuuriomaisuuden suojelua sodalta. Tarkastelen Museums Journalin volyymeja 14–18, jotka kattavat ajanjakson heinäkuusta 1914 kesäkuuhun 1919. Museums Journal on museoalan järjestö Museums Associationin julkaisu. Se ilmestyi sodankin aikana kuukausittain, käsitellen museoalan ajankohtaisia aiheita. Julkaisun kirjoittaja- ja lukijakunta koostui pääosin Ison-Britannian museoiden edustajista. Kulttuuriomaisuuden suojelusta kirjoitettiin läpi sodan. Aihetta käsiteltiin niin uutisteksteissä, lukijakirjeissä kuin Museums Associationin vuosikokouksissa pidetyissä, sittemmin Museums Journalissa julkaistuissa puheenvuoroissakin. Kulttuuriomaisuuden suojelusta aseellisissa konflikteissa säädettiin jo ennen maailmansotaa laadituissa kansainvälisissä sopimuksissa, joihin sodan osapuolet olivat sitoutuneet. Museums Journalissa julkaistut kirjoitukset osoittavat museoalan toimijoiden tunteneen sopimusten kulttuuriomaisuudelle takaaman suojan. Vaikka Museums Journalin kirjoitukset keskittyivät nimenomaisesti museoalaa koskettaviin aiheisiin, näkyivät sotavuosien keskeisimmät tapahtumat ja puheenaiheet kirjoitusten taustalla.
Keywords: aseelliset konfliktit, ensimmäinen maailmansota, kulttuuriperintö, museoala, museot