Avoimista lähteistä saatavan tiedon hyödyntäminen tilannekuvan ja tilannetietoisuuden muodostamisessa - Heinonen, Tommi (My University, 2022)
Tutkielma käsittelee avointen lähteiden kuten sosiaalisen median hyödyntämistä turvallisuustilannekuvan ja tilannetietoisuuden muodostamisessa. Tutkielman kontekstina on viranomaisten häiriötilanteista ja poikkeusoloista koostama tilannekuva ja se, mitä mahdollisuuksia ja ongelmia avoimista lähteistä saatavaan tietoon ja sen käsittelyyn liittyy. Lisäksi tutkielma ottaa kantaa kansalaisten rooliin tiedon tuottajina ja siihen, miten he istuvat tutkielman viitekehykseen. Avoimista lähteistä saatavien tietojen roolia tilannekuvan ja tilannetietoisuuden muodostamisessa käsitellään käytännön tilannekuvan muodostamisen, avointen lähteiden tiedustelun ja joukkoistamisen kautta. Työssä huomioidaan etenkin sosiaalisesta mediasta saatavan tiedon rooli. Lisäksi työ käsittelee tiedon suuren määrän vaikutusta sen käsittelyyn, luokitteluun ja analysointiin. Työ keskittyy käytännön toiminnan esittelyyn ja ottaa huomioon etenkin ne opit, joita Venäjän vuonna 2022 Ukrainaan kohdistama hyökkäys on tuonut tutkielman teemaan. Tutkielman johtopäätöksinä huomataan, että avoimista lähteistä saatavan tiedon tarkoituksenmukainen hyödyntäminen vaatii laajoja resursseja, tietojärjestelmiä ja viranomaisilta kansalaisille suunnattua viestintää, jotta tilannekuvaa ja tilannetietoisuutta pystytään muodostamaan mahdollisimman tehokkaasti. Tutkielma rakentuu tilannekuvan ja tilannetietoisuuden käsitteellisestä analyysista, avoimista lähteistä saatavan tiedon määrittelystä sekä tiedon keräämiseen liittyvien toimintamallien läpikäynnistä. Lisäksi tutkielma esittelee käytännön esimerkkejä avoimista lähteistä saatujen tietojen hyödyntämisestä tilannekuvan ja tilannetietoisuuden muodostamisessa.
Keywords: avoimet lähteet, avoin tieto, avointen lähteiden tiedustelu, OSINT, tilannekuva, tilannetietoisuus, informaatio, häiriötilanteiden hallinta, sosiaalinen media