Verovastuullisuus vastuullisessa sijoittamisessa - Vahanne, Nea (My University, 2024)
Verovastuullisuus on viime vuosina noussut tärkeäksi osaksi yritysten sosiaalista ja hallinnollista vastuuta sekä kestävän kehityksen tavoitteita. Huolimatta siitä, että verovastuullisuus ei yleensä ole vastuullisen sijoittamisen keskeisin prioriteetti, se on kuitenkin olennainen tekijä pitkäaikaisten sijoitusten pohdinnassa. Tämän tutkielman tavoitteena on selvittää, miten verovastuullisuutta huomioidaan vastuullisessa sijoittamisessa. Tutkimuskohteiksi on valittu Suomen eläkeyhtiöt ja -rahastot, jotka ovat julkistaneet veropolitiikkansa verkkosivuillaan. Tutkielman teoreettisessa osiossa syvennytään tarkemmin verovastuullisuuteen käsitteenä, sillä sille ei ole yksiselitteistä määritelmää. Sen kuitenkin katsotaan liittyvän tiukasti läpinäkyvyyteen, aggressiivisen verosuunnittelun välttämiseen ja verojen maksun oikeudenmukaisuuteen. Tutkielman empiirisessä osuudessa tutkitaan, millaisia edellytyksiä eläkeyhtiöillä ja -rahastoilla on sijoituskohteilleen verovastuullisuuden osalta ja miten verovastuullisuus näyttäytyy niiden sijoitustoiminnassa. Tehtyjen havaintojen perusteella voidaan todeta, että kaikki tutkimuksen eläkeyhtiöt ja -rahastot edellyttävät sijoituskohteiltaan jonkinlaista verovastuullisuutta, ja sijoittajien sijoitustoiminnassa on havaittavissa yhtäläisyyksiä. Ilmarinen, Varma ja Elo ovat kuitenkin julkistaneet yksityiskohtaisemmat ja tarkemmat verovastuullisuuden periaatteet sijoituskohteilleen kuin Valtion tai Kirkon eläkerahastot. Huomionarvoista on, että yksikään eläkeyhtiö tai -rahasto ei ole siltikään ilmoittanut veroasioihin liittyviä seikkoja poissulkemislistallaan eikä kohdista sijoituskohteiden veroasioihin tarkempaa ESG:n seurantaa.
Keywords: verovastuullisuus, vastuullinen sijoittaminen, läpinäkyvyys