Maahanmuuttajien eriytyneet kentät : Sosiaalisen pääoman merkitys kotouttavassa sosiaalityössä - Unadike, Lottariina (My University, 2021)
Tutkimuksen aiheena on sosiaalisen pääoman tarkastelu osana kotoutumisprosessia ja kotouttavaa sosiaalityötä. Tutkimus on jatkoa sosiaalipolitiikan pääaineessa tekemälleni pro gradu -tutkielmalle koskien korkeasti koulutettujen maahanmuuttajien sosiaalisen pääoman ja integraation välistä suhdetta. Tutkimusongelma nousee Suomessa asuvien maahanmuuttajien kotoutumisen haasteista. Tutkimuksen teoreettisena taustana on kulttuuri-integraatio ja sosiaalisen pääoman teoriat. Tässä tutkimuksessa vien aiemmin tekemäni tarkastelun maahanmuuttajien parissa tehtävän sosiaalityön kontekstiin. Tutkimuksen tavoitteena on tarkastella sosiaalisen pääoman ja integraation välistä suhdetta sosiaalityön kontekstissa. Tutkimuskysymyksen avulla selvitetään, mikä merkitys on sosiaalisen pääoman huomioimisella kotouttavassa sosiaalityössä. Tutkimus on teoreettinen ja se toteutetaan integroituna kirjallisuuskatsauksena. Tutkimustulokset muodostetaan vertailemalla integraatio tutkimuksia, sosiaalisen pääoman tutkimuksia ja kotouttavan sosiaalityön tutkimuksia analysoivan ja syntetisoivan tutkimusmenetelmän avulla. Tässä tutkimuksessa havaittiin sosiaalisen pääoman ja integraation välinen yhteys merkityksellisenä. Sosiaalinen pääoma tulisi huomioida kotouttamistoimissa integraatiota selittävänä ja edistävänä tekijänä. Sosiaalisen pääoman merkitystä kotoutumisen indikaattorina tulee tarkastella nimenomaisesti keskeisenä osana kaksisuuntaista kotoutumista rakenteellisten ja yksilöllisten tekijöiden välillä. Sosiaalityön kontekstissa kaksisuuntainen kotoutuminen vahvistaa rakenteellisen ja yksilöllisen sosiaalityön yhteisvaikutusta. Sosiaalityössä sosiaalisen pääoman rooli on monitasoinen ja toimii parhaimmillaan kotoutumista edistäen. Tutkimuksessa saatua tietoa voidaan soveltaa maahanmuuttajien integraatioon liittyvien ohjelmien laatimisessa ja käytännön kotouttamistoimenpiteissä̈ erityisesti kotouttavassa sosiaalityössä. Tutkimus nostaa esiin asioita, joita voidaan hyödyntää̈ maahanmuuttajien integraatiota tarkastelevissa empiirisissä̈ tutkimuksissa.

The subject of this study refers to the meaning of social capital in the concept of integration process and social work among the immigrants. The research continues the thesis about the relation between the social capital and integration process among highly educated immigrants done in 2017 in the field of Social policy. The research problem originates from difficulties in integrating among the immigrants living in Finland. The theoretical frame of the study is cultural integration and the theories of social capital. In this study I will take the previous review to the context of Social Work. The aim of this study is to survey the relation between social capital and integration among immigrants in the context of Social Work. The research questions are there to examine the meaning of noticing social capital as a part of integrating social work among the immigrants. The study is theoretical, and the method used in it is an integrating literature review. The results of the study are being formed by comparing studies about integration of immigrants, studies about social capital and studies about integration as a part of Social Work and by comparing the findings of these studies with the help of analytic and synthesized research methods. In this study, it was found out that the meaning of social capital is meaningful in the integration of immigrants. Social capital should be recognized as an explanatory and conducive part of integration while implementing integration actions. The meaning of social capital as an indicator of integration should be examined particularly as a crucial part of two-way integration process in between the individual and structural factors. In the context of Social Work two-way integration affirms the combined effect of individual and structural Social Work. The role of social capital in the context of Social Work functions on multiple levels and can at its best promote the integration process. The information found out in this study can be utilized in the integration programs created for the immigrants and in the practical integration actions particularly in the context of Social Work. This study highlights factors that should be considered in the empiric studies about integration of immigrants.
Keywords: Maahanmuutto, sosiaalityö, monikulttuurisuus, integraatio, sosiaalinen pääoma